Парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин схвалив законопроект, що має регулювати управління майном Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра». Цим документом передбачається визначити структуру, повноваження та органи управління «Масандри», особливості правового режиму управління майном і землею об’єднання. Зокрема, відповідно до законопроекту, «Масандру» планується реорганізувати в концерн та підпорядкувати його центральному уряду. Водночас має бути запроваджено мораторій на відчуження чи здачу в оренду майна об’єднання строком на п’ять років. Це пов’язано з тим, що масандрівське структурне підприємство «Лівадія» звернулося в Мінагрополітики з проханням передати в оренду його трудовому колективу наявні виноградники і техніку. І хоч директор «Лівадії» запевняє, що підприємство просить передати в оренду тільки виноградники, тобто самі насадження без землі, їхні опоненти таки вбачають у цьому спробу забрати в «Масандри» дорогоцінні південнобережні землі.

У Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин також вважають, що передача навіть частки майна масандрівських підприємств в руки приватників, у тому числі трудовому колективу, загрожує загибеллю національному об’єднанню. Бо надто вже дорогоцінні землі Південнобережжя, на які дуже багато зазіхальників, причому не лише грошовитих, а й сановитих. Члени комітету переконані, що унікальне об’єднання «Масандра» повинно бути єдиним і повністю залишатися в державній власності. «Це зразкове, потужне й прибуткове підприємство, і передача його приватникам призведе до банкрутства та зникнення лідера вітчизняного виноробства», — вважають вони. До слова, листи з проханням втрутитися та не допустити передачі майна в оренду голова парламентського аграрного комітету Микола Присяжнюк направив до Президента, прем’єра та до Генрокуратури. Натомість у Мінагрополітики автономії вважають, що прихід приватних інвесторів дасть змогу уславленій «Масандрі» встояти в умовах постійно зростаючої конкуренції. Водночас там наголошують, що до розгляду питання про передачу в оренду будь-якого майна «Масандри» потрібно підходити дуже виважено, обережно й вибірково, але не категорично відмовлятися від такої можливості.

Тим часом народний депутат Леонід Грач разом з відомими кримськими виноробами направили до Прем’єр-міністра України звернення, в якому повідомляють про існування «процесів, які можуть призвести» до приватизації ДП «Лівадія». Вони, зокрема, відзначають, що закінчується термін контракту, укладеного Мінагрополітики України з гендиректором «Масандри» Миколою Бойком, котрий є послідовним багатолітнім захисником цього уславленого підприємства з національним статусом. Однак міністерство «з незрозумілих причин» не продовжує контракт з досвідченим і принциповим керівником. «Якщо він не буде пролонгований, підприємство і країна загалом втратять авторитетного, професійного керівника, до того ж відкриється шлях до фактичного руйнування «Масандри», — йдеться у зверненні.

Крим.