Формально «газават», в епіцентрі якого протягом останніх днів перебувають центральні офіси НАК «Нафтогаз України» та її дочірньої компанії «Укртрансгаз», розпочався після того, як 2 березня нинішнього року слідчим управлінням Служби безпеки було порушено кримінальну справу проти НАК «Нафтогаз України». У рамках цієї справи також було затримано заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Державної митслужби Тараса Шепітька і здійснено виїмку відповідних документів із приміщення «Нафтогазу».

Передісторія цього питання бере свій початок з підписання 19 січня 2009 року газових угод з Росією, котрі, за словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, передбачали придбання в «Газпрому» права вимоги близько 11 мільярдів кубометрів газу «Росукренерго» загальною вартістю 1,7 мільярда доларів. Однак після цього «Росукренерго» заперечило інформацію про переуступку газу, а екс-голова Держмитслужби Валерій Хорошковський повідомив, що спірні 11 мільярдів кубометрів газу вже розмитнено як транзитний газ для країн Європи і змінити цей статус газу можна лише після того, як «Росукренерго» відмовиться від нього чи продасть. Далі, 29 січня вже й управління інформації ВАТ «Газпром» повідомило, що «ні «Газпром», ні «Газпром експорт» не володіють правами на газ «Росукренерго», який міститься в ПСГ України, та, відповідно, не здійснювали будь-яких операцій із цим газом, в тому числі не передавали «Нафтогазу» якихось прав стосовно зазначеного газу». Щоправда, згодом у «Газпромі» уточнили, що після підписання договору уступки прав вимоги заборгованості «Росукренерго» між «Газпромом» та «Нафтогазом» українська компанія «може вимагати від газотрейдера врегулювання цієї заборгованості як у грошовій, так і в товарній формі». Однак можна припустити, що для зміни власника цього спірного газу потрібна або згода сторін, або рішення суду, оскільки в договорі йдеться про передачу права вимоги газу, а не про передачу самого газу.

Як наслідок, ця ситуація знайшла своє відображенні в рішенні скандального засідання Ради національної безпеки і оборони від 10 лютого цього року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України». У ньому, зокрема, наголошується, що «невирішеність питання легітимної передачі від компанії «Росукренерго» НАК «Нафтогаз України» прав власності на газ, що міститься в ПСГ, як зарахування зобов’язань «Росукренерго» перед НАК «Нафтогаз України», що виникли внаслідок переуступки ВАТ «Газпром» прав вимоги в розмірі 1,7 мільярда доларів США, може завадити виконанню зобов’язань української сторони щодо транзиту газу, оскільки саме цей газ відповідно до умов контрактів має використовуватися як паливний (технологічний) газ у 2009 році, а вірогідні судові позови з боку «Росукренерго» можуть заблокувати ймовірність його використання». Також цим рішенням РНБО Генпрокуратурі та Службі безпеки доручалося в місячний термін провести перевірку дотримання українськими посадовими особами законодавства під час проведення переговорів та укладення контрактів стосовно постачання природного газу в Україну та його транзиту європейським споживачам. Отже, можемо констатувати, що слідчі дії СБУ випливають саме із цього рішення РНБО.

Відтак оцінка цих подій з боку прем’єра Ю. Тимошенко також була цілком прогнозована. На її переконання, події довкола НАК «Нафтогаз України» відбуваються з метою відібрати в України 11 мільярдів кубометрів природного газу для компанії «Росукренерго». Водночас вона висловила думку, що «СБУ не може так брутально і цинічно діяти без прямої вказівки Президента». Прем’єр припустила, що захоплення приміщення «Нафтогазу» відбулося з метою паралізувати роботу компанії, зруйнувати систему забезпечення України природним газом, зруйнувати розрахунки, які Україна успішно та вчасно виконує, і тим самим залякати людей, які мали стосунок до розмитнення цього газу. А Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов наголосив, що «Нафтогаз» та Держмитслужба під час розмитнення газу діяли винятково в інтересах держави та винятково у правовому полі та на підставі підписаних угод з російським «Газпромом». Також він заявив, що дії СБУ спрямовані на зрив розрахунків за спожитий російський природний газ, і закликав офіцерів Служби безпеки України не виконувати злочинні накази, зокрема, стосовно захоплення приміщення НАК «Нафтогаз України» і вилучення документів цієї державної компанії. Мало того, коментуючи цю ситуацію для телеканалу «Україна», О. Турчинов, не називаючи прізвищ, сказав: «Вони захотіли, щоб ми їм дали хабара за мир і спокій у країні вартістю 11 мільярдів кубометрів газу, це близько 4—5 мільярдів доларів. Ми ніколи не давали хабарів і ніколи їх давати не будемо». Але цілком очевидно, що цією заявою має зацікавитися Генпрокуратура.

Позицію Президента Віктора Ющенка з цього питання озвучила його прес-секретар Ірина Ванникова. Вона зазначила, що глава держави повністю підтримує дії співробітників Служби безпеки, які порушили і розслідують кримінальну справу за підозрою посадових осіб «Нафтогазу України» і митниці у скоєнні посадового злочину. «Спецслужба діє винятково на законних підставах і в рамках повноважень, визначених законодавством», — наголосила вона та додала, що Президент застерігає СБУ від будь-яких протиправних дій, насамперед від порушень законних прав і свобод громадян. «Дії співробітників СБУ достатньо жорсткі, як того й вимагають обставини цієї справи. Президент переконаний: у розслідуванні виявлених зловживань якраз і потрібно проявити адекватну рішучість і наполегливість. Період млявості і професійної апатії в діяльності правоохоронної системи треба завершувати», — сказала вона й додала, що «Президент категорично не сприймає весь політичний галас, який здійнявся навколо цієї справи і дій СБУ», та що «всі гучні заяви — сигнал суспільству про те, чиї корисливі інтереси зачепили дії співробітників Служби безпеки». До того ж вона підтвердила, що В. Ющенко особисто контролює хід розслідування.

Далі в перебіг подій втрутився Шевченківський районний суд м. Києва, який, розглянувши скаргу заступника голови НАК «Нафтогаз України» Ігоря Діденка, своєю постановою зупинив на час розгляду скарги слідчі дії в цій кримінальній справі. Постанова набрала законної сили з моменту її винесення, тож невдовзі співробітники СБУ залишили приміщення НАК «Нафтогаз України». Однак у четвер вони прибули до центрального офісу дочірньої компанії НАК — «Укртрансгазу». Керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» зазначила, що вони мають право проводити слідчі дії у приміщенні «Укртрансгазу», оскільки «рішення суду стосувалося дій у будівлі «Нафтогазу», а «Укртрансгаз» — це інша компанія». Однак після того, як представники юридичного департаменту НАК «Нафтогаз України» заявили, що співробітники СБУ своїми діями порушують рішення суду про зупинення слідчих дій, ті залишили й приміщення «Уктрансгазу».

Отже, сторони повернулися на вихідні позиції та продовжили «обмін думками». Зокрема, заступник голови секретаріату Президента Олександр Шлапак, закликавши не політизувати роботу СБУ в «Нафтогазі» та «Укртрансгазі», зазначив, що «є мутна справа, достатньо складна, в якій треба розібратися правоохоронцям — і вони мають цим займатися». А що стосується присутності підрозділу «Альфи», то це, за його словами, продиктовано тим, що «на прохання СБУ та Генпрокуратури щодо передачі документів вони надані не були». Однак надалі, окрім правоохоронців, цією «мутною справою» займатиметься ще й тимчасова слідча комісія Верховної Ради, рішення про створення якої було ухвалено вчора.