— А тепер додаткове запитання. Яке наймолодше місто в Радянському Союзі?

Тетяна розгубилася: у підручнику про це ні слова, вчителька не згадувала. Так і «завалили» на вступному іспиті відмінницю із села. «Четвірка» з географії означала для володарки золотої медалі одне: складатиме всі екзамени.

І вона склала їх на «відмінно». Закінчила Київський педінститут імені Горького, уже 23 роки викладає географію і біологію, а досі не може забути Набережні Челни — наймолодше місто Союзу в 1980-му.

...З Тетяною Пономаренко я познайомився напередодні жіночого свята. У величезній Крутогорбівській дев’ятирічці після занять кого ще можна побачити, як не виконуючу обов’язки директора. Втім, їй, заступнику з навчально-виховної роботи, не звикати до позаурочних занять. Здавалось, що проблемного в організації навчання і дозвілля в закладі, де 51 учень. Виявляється, у цьому й проблема. У Крутих Горбах — єдина в районі школа, де в кожному класі є кому викладати. Але спробуй спланувати виховні заходи. Кожен школяр — знахідка. Якщо, звісно, він активний помічник. А коли перед тобою Вовочка, що ні вчитись, ні змагатись не бажає... Та є один плюс в малокомплектних школах: можна творчо, з душею реалізувати оригінальний задум.

Тетяна Борисівна акцент робить на родинних заходах, коли до школи приходять знатні земляки, батьки-матері. Коли вони демонструють українські традиції, свої вишиванки, сімейні фото, смачні страви, співають задушевних пісень і розповідають вірші дитинства.

Восьме березня — одне із свят, на якому байдужих і сумних не буває. Добре, в школі з 16 учителів — 13 жінок. Найдосвідченіша — Віра Іванівна Житник з 38-річним педагогічним стажем. Наймолодша — «англічанка» Яніна Гайдаєнко (6 місяців). Їм не хочеться у цей скрутний період думати про завтра, бо воно, очевидне, поруч: у дитсадку, який взяла під свій дах школа, виховується лише 13 майбутніх школяриків. Дев’ятирічка ж розрахована на 280. Звісно, кожен чиновник в момент оцінює витрати на неї, незважаючи на соціально-моральний аспект: школа була і залишається єдиним культурно-освітнім осередком села. У Крутогорбівській, до речі, зберігся верстатний парк, є чудовий спортзал, діють бібліотека і музей.

Що, крім цього, додає наснаги колективу і, зокрема, Тетяні Пономаренко?

— Мій предмет вивчають діти вже не один, а два роки. Є дуже здібні учні, знання яких із задоволенням оцінюю дванадцятьма балами. З’явились в школі комп’ютери — глава облдержадміністрації Віра Ульянченко єдина з передвиборних обіцяльників дотримала слова. Радісно на серці, коли поруч працюють однодумці, віддані справі, небайдужі професіонали. Видно світло в кінці тунелю, коли відчуваєш підтримку словом і ділом від районних і обласних колег...

Хай так і буде!

Таращанський район

Київської області.