Ранкове засідання 5 березня

На вчорашньому засіданні представники фракції БЮТ наголошували на створенні тимчасових слідчих комісій, які б займалися законністю арешту Бориса Колеснікова та діями посадовців довкола НАК «Нафтогаз». Однак Голова Верховної Ради поінформував, що належні проекти постанов на вчорашній ранок не було подано профільними комітетами. Тож Володимир Литвин закликав зареєструвати їх в апараті Верховної Ради.

З огляду на те, що вчора в порядку денному пленарного засідання значилося близько п’яти десятків питань, Володимир Литвин запропонував колегам продовжити вечірнє засідання до 20 години. Однак належної кількості голосів для цього не набралося. І депутати приступили до розгляду законопроектів у другому читанні за скороченою процедурою. Так було ухвалено низку законопроектів в цілому. Серед них, зокрема, зміни до закону про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та до закону про природні монополії. Народні депутати також удосконалили деякі законодавчі акти, які стосуються земельних відносин.

У сесійній залі дискутували стосовно ухвалення змін до деяких законів щодо комплектування військ особовим складом. Як вважає голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, вони розширять можливості майбутній контрактній армії. Спочатку документ не набрав потрібних голосів. Однак після звернення Анатолія Гриценка, в якому він наголосив, що на засіданні комітету ці зміни представники всіх фракцій підтримали одноголосно, парламентарії повернулися до голосування й ухвалили законопроект.

Розглядаючи закон про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, представник Партії регіонів Михайло Чечетов запропонував голосувати кожну поправку до цього документа окремо. Він закликав колег не підтримувати пропозиції голови Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна, назвавши ці зміни драконівськими. Народні обранці ухвалили цей документ, урахувавши лише три поправки з дев’яти. Підсумовуючи голосування, Сергій Терьохін зауважив, що тепер українці платитимуть у півтора разу більше за малолітражні авто і втричі менше за машини з потужними двигунами.

Учора створено дві тимчасові слідчі комісії. Одна з них протягом року займатиметься з’ясуванням законності затримання Бориса Колеснікова. Її звіт можна буде почути через півроку. Друга — перевірить дотримання посадовцями і керівниками СБУ чинного законодавства та своїх обов’язків у подіях довкола НАК «Нафтогаз». На чолі з Романом Зваричем вона працюватиме три місяці, а з попереднім звітом виступить вже через 30 днів. На створення цієї ТСК згодився 391 депутат.

Пізніше народні обранці приступили до розгляду проекту змін у законі про Службу безпеки України, який стосується чіткішого визначення системи підпорядкованості за діяльністю. Депутати заслухали два варіанти цього документа, запропоновані Юрієм Кармазіним («НУ—НС») та Святославом Олійником (БЮТ). Однак перед тим глава парламенту поінформував, що вчора вранці у Верховній Раді зареєстровано подання Президента України про призначення на посаду голови СБУ Валентина Наливайченка. Але народні депутати 231 голосом ухвалили за основу проект змін до закону про СБУ, запропонованих Святославом Олійником.

Парламентарії вчора також призначили 18 позачергових виборів у селах і селищах, а також змінили межі міста Чернівці та Глибоцького району цієї області. Депутати розглянули і проект змін до бюджету щодо фінансування «Охматдиту» й підтримали їх.

Учора колеги привітали Юрія Сербіна, Євгена Волинця та Марину Перестенко з днем народження.

Надія СМІЯН.

* * *

Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що він підпише постанову парламенту про звільнення Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ. В інтерв’ю журналістам глава парламенту зауважив, що після голосування за відставку В. Огризка не було заявлено про порушення під час голосування. Відсутність порушень підтвердив і регламентний комітет і зобов’язав Голову Верховної Ради підписати ухвалену парламентом постанову. За словами В. Литвина, дискусія довкола відставки міністра — то «ніщо інше, як боротьба за посаду міністра закордонних справ».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інформація про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 4 березня 2009 року

Верховна Рада України на пленарному засіданні 4 березня розглянула 9 питань порядку денного — 9 законопроектів.

За результатами їх розгляду:

— прийнято один закон;

— 1 законопроект прийнято за основу;

— 3 законопроекти направлено на повторне перше читання;

— 4 законопроекти відхилено.

Прес-служба Верховної Ради України.