Кандидат філософських наук Юрій Терещенко в статті «Педагогічні знання потрібні не тільки освітянам» («Голос України» за 06.02.2009) пропонує провести черговий всеукраїнський з’їзд працівників освіти, тому що останній відбувся 2002 року, і за цей час накопичилося багато невирішених питань.

Я цілком з ним згодний: проблем у системі освіти чимало і їх треба терміново розв’язувати. Однією з головних, вважаю, є падіння престижу вчителя.

У нас низький рівень авторитету працівників освіти зверху донизу. До того ж через мізерну зарплату, через острах бути звільненим кожний працівник «заглядає в рота» своєму начальникові, намагається догодити на шкоду вихованню й навчанню учнів.

Робота вчителя — це творча робота. Вона потребує індивідуального підходу до вихованців. Не можна обмежувати діяльність учителя суворими рамками. Треба дати більше волі педагогам для творчості.

Всіх питань, які накопичилися за роки незалежності, не перелічити. Їх треба вирішувати, і цьому має допомогти з’їзд працівників освіти.

А ще я пропоную створити телепередачу з активною участю, з одного боку — вчителів із всіх регіонів, а з другого — працівників МОН.

Педагоги ділилися б своїм досвідом і найголовніше — перестали б боятися начальства, відчули себе гідними людьми.

Чернігів.