Нині Сумщина живе за тимчасовим фінансовим розкладом — видатки, у тому числі й на зарплату, здійснюються в розмірі 1/12 від минулорічних

Факт...

За словами начальника обласного фінансового управління облдержадміністрації Валентини Цвинтарної, розбалансування цьогорічного бюджету сталося через непомірні апетити депутатів Сумської обласної ради, які просто на сесії, під час розгляду річного кошторису, збільшили річні видатки на утримання облради на 1,7 мільйона гривень. Витрати на утримання одного працівника, інформує вона, тут і так утричі вищі за утримання, приміром, колеги з облдержадміністрації.

Через дисбаланс обласний бюджет буде провалено Мінфіном, значиться на офіційному сайті Сумської облдержадміністрації, оскільки в депутатській версії видатки набагато перевищать бюджетні надходження. Тож якщо обранці не вгамують свого апетиту, регіонові залишається лише два шляхи: або животіти, або весь рік ходити з простягнутою рукою.

... і коментар

Голова Сумської обласної ради В’ячеслав Шапошнік:

«Страшилки» начальника фінансового управління про розбалансований бюджет і незатвердження його Мінфіном, м’яко кажучи, не витримують найменшої критики. Передусім, обласний бюджет в розмірі 1,17 мільярда гривень прийнято на останній сесії 63 голосами — тобто абсолютною більшістю депутатів. До того ж із профіцитом у десять мільйонів гривень. Депутати також затвердили стовідсоткове фінансування захищених бюджетних статей, в тому числі охорону здоров’я, культуру, фізкультуру, соціальний захист. Тож назвати його розбалансованим може хіба що людина, далека від фінансів, або та, яка, граючи на людському страху, нагнітає обстановку за чиєюсь підказкою. У цьогорічному бюджеті, наприклад, залишилися нерозподіленими 10 мільйонів гривень: капітальні видатки на освіту та на будівництво об’єктів соцкультпобуту. Сталося це з вини майбутніх розпорядників коштів та фінуправління облдержадміністрації, які й досі не надали кошторисів та іншої необхідної в таких випадках документації.

Та найбільше, звісно, «тішить» опублікована на сайті цифра в 1,7 мільйона гривень. Адже питома вага видатків на утримання апарату облради торік становила лише одну десятитисячну від загальної суми обласного бюджету — всього десять мільйонів. Виникає цілком закономірне запитання: чи спроможна ця сума обвалити бюджет? У фінуправлінні Сумської облдержадміністрації твердо сказали «так» і зменшили загальний бюджет облради до трьох мільйонів гривень. Причому в цій сумі закладено і річний фонд зарплати апарату установи. От і скажіть мені, за які кошти маємо оплачувати оренду, електроенергію, опалення, відрядження депутатів, телефонні розмови, купувати необхідну «канцелярію»?

Гадаю, заява пані Цвинтарної зрежисована в дуже високих політичних кабінетах з метою дискредитації обласного депутатського корпусу загалом і найбільшої в ньому фракції БЮТ. Бо президентські вибори не за горами...