Суперечки довкола відставки міністра закордонних справ Володимира Огризка вирують із новою силою — колишній очільник цього відомства, депутат від «НУ—НС» Борис Тарасюк вніс на розгляд парламенту проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 3 березня про звільнення В. Огризка, з огляду на порушення статті 18 закону «Про Кабінет Міністрів України» та статті 207 Регламенту під час розгляду і голосування за проект постанови.

Натомість фракція БЮТ, яка під час голосування за відставку міністра віддала 49 голосів, висунула ультиматум: біло-сердечні готові проголосувати повним складом за повернення В. Огризка на посаду міністра за умови, що цьому передуватиме «вибачення з боку Огризка перед урядом і Прем’єр-міністром за дії, які заподіяли шкоди репутації уряду і України».

Про це сказано у заяві фракції БЮТ. «Це має стати гарантією того, що діяльність міністра закордонних справ України буде слугувати інтересам української держави і виключить на майбутнє складову політичних замовлень у його роботі, що донедавна зводилася до дискредитації українського уряду», — йдеться у заяві. БЮТ оцінила роботу міністра як недостатню для зміцнення міжнародного авторитету нашої держави, закидаючи йому, зокрема, скасування запланованих міжнародних візитів прем’єра, направлення в посольства України за кордоном циркулярів та інструкцій з критикою уряду та прем’єра.

Учора перед початком пленарного засідання Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко взяла участь у засіданні фракції «НУ—НС». Зі слів депутата Ірини Геращенко, кадрові питання не обговорювались, але депутати порушували питання щодо необхідності «жорсткого виконання рішень коаліції», йшлося про неприпустимість ситуації, коли коаліція приймає рішення не голосувати за відставку керівника зовнішньополітичного відомства, а це не виконується.

Шанси В. Огризка повернутися у міністерське крісло оцінюють по-різному. Заступник керівника фракції «НУ—НС» Тарас Стецьків висловив таку думку: якщо запропонують прийнятний компроміс, то питання Огризка може бути розглянуто «і в ширшому форматі». «Це питання домовленостей. Поки не буде поновлено довіру в коаліції, всі ці розмови мають віртуальний характер, — сказав депутат. — Якщо БЮТ хоче зберегти коаліцію, то ми вирішимо і питання «Нафтогазу», і Огризка. Якщо люди довіряють одне одному, то можуть вирішити все».

Натомість один із речників БЮТ Валерій Писаренко заявив, що пан Огризко не розглядається серед кандидатів на посаду міністра закордонних справ, стверджуючи, що своїми діями він «завдав непоправної шкоди і Кабміну, і країні загалом».

Для обговорення ситуації щодо відставки В. Огризка вирішено скликати загальні збори парламентської коаліції.