Ініціатори створення цієї міжнародної громадської організації пояснюють. З’єднання в єдине ціле Європи й Азії відбулося тисячоліття тому, і зобов’язані ми цим знаменитому історику стародавності Геродоту. Його дзеркало майстерно поєднало Європу й Азію, і перед нами постав єдиний континент, який одержав назву Євразія. Ми не можемо забувати про його велику місію.

Народи цього величезного регіону не просто живуть разом, вони проникають одне в одного так глибоко, що всі наші культурні, суспільні і навіть релігійні установи набули спільних рис.

Але двадцяте століття стало періодом розриву між нами, наслідки якого все ще даються взнаки. Перед нами зруйнований світ. Ми ніби вперше відкриваємо для себе, що всі ми — брати і всі ми дуже близькі одне одному. І щоб не опинитися на узбіччі світу, не бути роздавленими змінами й метаморфозами, що крокують по Землі з неймовірною швидкістю, необхідна єдність у думках і справах, консолідація зусиль і прагнень.

Зміцнення взаємних зв’язків, насильницьким шляхом перерваних з політичних та ідеологічних причин, відновлення діалогу як незамінного засобу пізнання одне одного стають вірними помічниками на цьому шляху.

15 вересня 1998 р. у Стамбулі відкрився З’їзд письменницьких і журналістських організацій Євразії, на який зібралися науковці, письменники, журналісти, драматурги, поети, кінематографісти, небайдужі до долі континенту. Вони обговорювали надані глобалізацією можливості тісніших взаємин між культурами.

Представники Росії, Киргизстану, Узбекистану, Азербайджану, Грузії, Таджикистану, Монголії, Болгарії, Румунії, Македонії, Албанії, Боснії і Герцеговини, України, Греції, Ірану і Туреччини повідомили про стан засобів масової інформації у своїх країнах.

У підсумку триденних обговорень учасники з’їзду одностайно погодилися, що вирішувати нагальні проблеми і запобігати напруженості між народами Євразії можна на основі діалогу між ними. А для цього необхідна міжнародна громадська організація, котру назвали Платформа «Діалог Євразія», і друкований орган — голос і подих Євразії. Таким «будівником» діалогових мостів з часом став щоквартальний міжнародний культурно-інтелектуальний журнал «ДА», що видається російською і турецькою мовами (на знімку — один із номерів журналу).

З’їзд інтелігенції країн Євразії прийняв також рішення раз на рік проводити такі зустрічі, наради і конференції, а загальні збори Платформи — раз на два роки. Одним із заходів Платформи був і згаданий «круглий стіл», присвячений 360-річчю підписання першого договору між Україною і Туреччиною.

Очолюють Платформу її голови і генеральний секретар, яких обирають на два роки. Головний секретаріат Платформи знаходиться у Стамбулі. У країнах, де активно працює Платформа, створено національні комітети.

Головою ради засновників Платформи «Діалог Євразія» і першим її головою в 1998-2000 рр. був відомий киргизький письменник Чингіз Айтматов. Нині Платформу очолюють керівник ради письменників Казахстану Нурлан Оразалін і співголова Харун Токак, колишній голова Фонду письменників і журналістів Туреччини. Генеральний секретар Платформи — Ісмаїл Тас (Туреччина).