Футбол. ЧС-2014. Бразилія. Матч 1/2 фіналу. 9 липня.
Нідерланди — Аргентина. 0:0 (пенальті — 2:4). Одинадцятиметрові реалізували: Роббен, Куйт — Мессі, Гарай, Агуеро, Родрігес; не реалізували — Влаар, Снейдер.
Нідерланди: Сіллессен, Мартінс Інді (Янмаат, 46), Влаар, де Врей, Блінд, де Йонг (Класі, 62), Вейналдум, Куйт, Снейдер, Роббен, ван Персі (Гунтелаар, 96). Тренер — Луї ван Гал.
Аргентина: Ромеро, Сабалета, Демікеліс, Гарай, Рого, Білья, Маскерано, Перес (Паласіо, 81), Ігуаїн (Агуеро, 81), Лавессі (Максі Родрігес, 110), Мессі. Тренер — Алегандро Сабелья.
Рефері — Джюнейт Чакир (Туреччина).
Сан-Паулу. Стадіон «Арена Корінтіанс».  63 267 глядачів.
Якщо в бразильсько-німецькому півфіналі завдяки німцям сталася голева феєрія, то в цьому, нідерландсько-аргентинському, вболівальникам запропонували метушливу і напружену боротьбу, в якій суперники майже безпомилково працювали в обороні. В разі неправильного кроку на своїй половині поля одразу діяла підстраховка. В хід йшли блокування, підкати, пильнувалося будь-яке переміщення.
Одне слово, формально був також півфінал, але зовсім інший. Тактично обидві команди підготувалися ідеально, не дозволивши нічого створювати опоненту, нейтралізувавши атакувальний потенціал один одного. Звичайно, були моменти, але обмаль. Утім, кожен із них міг стати вирішальним. Та не став — усе визначилося в серії пенальті...
Склади команд не здивували, загальний малюнок гри з першої хвилини був очікуваним. Нагадаємо: збірна Аргентини навіть проти слабших конкурентів намагалася діяти виключно на результат. На попередніх етапах вона з натугою взяла гору над Швейцарію та Бельгію. І проти швидких та гострих на вільному просторі європейців аргентинці явно не збиралися особливо розкриватися. Вони формально діяли за схемою із чотирма оборонцями, але часто Маскерано сідав надто глибоко, щоб допомагати парі Демікеліс—Гарай. Адже давати волю Роббену і ван Персі було вкрай небезпечно.
Ван Гал у свою чергу також побудував дії підопічних так, щоб максимально нейтралізувати небезпечних персонажів в атаці суперника. Тому Мессі, котрий протягом турніру яскраво вів свою партію, проти «помаранчевих» зіграв не так переконливо, бо його елементарно закрили.
Щоправда, один момент варто згадати, коли в середині першого тайму геніальний малюк, виконуючи штрафний, неабияк потурбував воротаря нідерландців. Ще довго той удар залишався єдиним у площину воріт на дві команди і найгострішим моментом південноамериканців  у матчі. Одне слово, компліментами на адресу обох команд тут і не пахне...
Але аргентинці зуміли нав’язати супротивникові потрібний їм в’язкий повільний футбол з великою кількістю єдиноборств. Та й самі нідерландці не робили активних спроб викликати опонента на відкритий бій. Замість швидкого переходу від оборони до атаки великими силами вони віддали перевагу тривалому контролю м’яча. А потім довгими передачами шукали своїх гострих «наконечників» — Роббена та ван Персі. Але марно, бо там уже все було перекрито.
Слід сказати, що після перерви збірна Нідерландів стала діяти активніше, коли володіла м’ячем, і намагалася прорвати оборону аргентинців. Але ті спроби виявилися безрезультатними. Аргентина після перерви тривалістю майже в чверть сторіччя вийшла до півфіналу чемпіонату світу і будь-що прагнула потрапити до головного поєдинку за Золотий кубок ФІФА. І це їй, зрештою, вдалося.
Підопічні ван Гала в попередньому раунді, граючи проти Коста-Рики, також били пенальті. Тоді вони відмінно виконали свої удари. Однак цього разу серію починав не ван Персі, котрого замінили під час поєдинку, а Влаар. І він схибив. А воротар аргентинців Ромеро відбив ще й удар Снейдера. Натомість серед південноамериканців ніхто не промахнувся.
Рівно 24 роки тому в Римі відбувся фінал чемпіонату світу, в якому зустрілися Аргентина і Німеччина. Долю зустрічі тоді вирішив удар німця Андреаса Бреме на 85-й хвилині з пенальті. Тепер саме ці збірні в неділю зустрінуться в Ріо-де-Жанейро на стадіоні «Маракана» у фіналі ЧС-2014. Початок зустрічі о 22:00. Аргентинці отримали шанс взяти реванш за ту римську поразку, а німці в свою чергу намагатимуться здобути свій четвертий титул.
 
У матчі було багато в’язкої боротьби.


Емоційний «танок» переможців.


Щит і меч аргентинської збірної — Серхіо Ромеро (праворуч) і Ліонель Мессі.
Фото uefa.com.