запропонував провести голова Рівненської ОДА Віктор Матчук керівникам тих районів, які неналежно ставляться до проблем інвалідів

Розповіді людей з обмеженими фізичними можливостями, про які писала в різні роки, згадались мені під час проведення колегії Рівненської облдержадміністрації, де серед інших слухалось питання про створення сприятливих умов для життєдіяльності людей, з якими доля обійшлась жорстоко.

Згадала, як бідкалась жінка-інвалід, котра чекала на інвалідному візку під однією з установ банку, щоб заплатити за комунальні послуги. Оскільки під’їзду до нього не було, довірила цю операцію незнайомій людині, яка зникла з грошима й абонкнижечками...

Інша історія. Подружжя Ніна і Валерій Азанкови із селища Рокитне (обидва пересуваються на інвалідних візках) готували свою донечку до святкового ранку в дитсадочку — розучували з нею віршик, пошили гарне платтячко, але не змогли, як інші батьки, потрапити на свято, бо не було облаштованого під’їзду.

Відтоді минуло кілька років. Але, схоже, проблема створення умов для людей з обмеженими фізичними можливостями, щоб вони почували себе неізольованими від суспільства — могли вільно пересуватися містом, бувати у справах в установах тощо, так само актуальна й досі. Щоправда, маленька втіха в тому, що це питання почало частіше звучати на колегіях ОДА, — керівники відповідних служб і голови РДА звітують про виконання обласної програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення.

Дещо уже зроблено. Побільшало пандусів до установ, а жодний новий об’єкт не приймають в експлуатацію, якщо до нього не облаштовані спеціальні під’їзди і доступ інвалідів. Складено перелік об’єктів, до яких у першу чергу повинні облаштувати доступ для інвалідів (із 130 вже є доступ до 126). Як правило, громадські приймальні в закладах для зручності інвалідів почали облаштовувати на перших поверхах будівель. За фінансової підтримки ЄС при Рівненському міському товаристві інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату створено службу «Інватаксі», з допомогою якої такі люди можуть під’їхати у медичні, реабілітаційні та навчальні заклади. Такий само транспорт торік придбано у Дубенському, Рівненському та Радивилівському районах. Більше двох з половиною місяців у Рівному курсує новий тролейбус, обладнаний спеціальним трапом для людей з особливими потребами та громадян похилого віку...

Звичайно, цей перелік добрих справ стосовно інвалідів можна було б продовжувати. Їх більшатиме, якщо влада і суспільство будуть небайдужими до обділених долею людей. І все ж зроблено мізер. Ну, що, скажімо, для обласного центру п’ять світлофорів, облаштованих спеціальними звуковими сигналами для створення безпечних умов руху для людей з вадами зору? Чи так само спеціально обладнаний один тролейбус? За збільшенням кількості облаштованих пандусів не можна говорити про вільний доступ інвалідів до об’єктів, бо деякі із них зроблені абияк — без поручнів, під високим кутом та ще й у вигляді рейок, тоді як ширина розміщення коліс в інвалідних візках різна. Тож тільки тренованому альпіністу під силу подолати такі пандуси.

— Не гоніться за кількістю, а за якістю, — апелював до совісті голів райдержадміністрацій Віктор Матчук, пообіцявши тим із них, які не дбатимуть про інвалідів, самим провести один день на інвалідних візках, щоб на власному досвіді переконатись, наскільки комфортно почувають себе люди з обмеженими фізичними можливостями серед міста щодня.

Продовжувати реалізацію згаданої обласної програми стосовно підтримки інвалідів навіть в умовах кризи голову РОДА закликав Віктор Ольховик — голова Рівненського обласного об’єднання інвалідів.

— Відділ обліку житла в місті Рівному розміщений на четвертому поверсі, як туди потрапити інваліду? — наводить приклад Віктор Ольховик. — Так само важко дістатись цій категорії людей і до відділу міського БТІ, де документи здаються особисто. В Рівному є доступ лише до двох банкоматів, хоча й багатьох інвалідів перевели на карткове обслуговування з отримання пенсій. А банкоматів зі шрифтами Брайля для незрячих взагалі немає. Жодна стоянка автотранспорту не лише в обласному центрі, а й по райцентрах не облаштована для інвалідів, за винятком хіба тільки тієї, що розміщена біля супермаркету «Метро». Немає озвучення зупинок у громадському транспорті, через що відчувають незручності незрячі люди... Тож ставити крапку в згаданій обласній програмі ще рано, навпаки, її потрібно доповнити низкою заходів, — підсумував голова обласного об’єднання інвалідів.

Рівне.

На знімках: голова Рівненського обласного об’єднання інвалідів Віктор Ольховик; таким крутим пандусом без перил, як біля відділення «Укртелекому» в Костополі, може вибратись тільки альпініст.

Фото надані прес-службою РОДА.