Перший та другий президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма закликали всі політичні сили відкинути суперечності та домовитися про узгоджені дії для подолання катастрофічної ситуації в країні.

За повідомленням прес-служби благодійного фонду Л. Кучми «Україна», колишні президенти, висловивши занепокоєння ситуацією в країні, яка в умовах світової фінансово-економічної кризи може призвести до непередбачуваних наслідків, закликають «припинити політичну метушню довкола переділу повноважень владних структур, поставити основним завданням збереження незалежності й цілісності української держави, якість життя народу».

«У цей критичний для долі країни час Леонід Кравчук і Леонід Кучма вважають за необхідне, щоб Президент Віктор Ющенко, як гарант конституційних прав громадян, узяв на себе особисту відповідальність і очолив процеси, що дадуть змогу зберегти українську державність», — зазначається в повідомленні. Крім того, екс-президенти наголошують, що зовнішньополітичні дії України не повинні бути спрямовані на догоду Росії, європейським чи іншим державам, а мають підпорядковуватися лише національним інтересам.