Ранкове засідання 4 березня

Під час «розминки» — оголошення заяв і пропозицій від народних обранців —Святослав Олійник (БЮТ) заявив, що СБУ відновила практику політичних репресій: прослуховування телефонних розмов депутатів та інших посадовців. Депутат також повідомив, що 3 березня о 22-й годині було затримано працівника енергетичної митниці, який розмитнив газ, що належить державі і зберігається в державних сховищах. У зв’язку з цим фракція БЮТ виступила з вимогою заслухати в парламенті керівників СБУ, митної служби і створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування фактів корупції у вищих ешелонах влади та політичних репресій, а також негайно ухвалити зміни до закону про СБУ, впорядкувавши порядок призначення керівника СБУ парламентом.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив на голосування пропозицію БЮТ заслухати в парламенті в. о. голови СБУ — її підтримали 372 депутати. За включення до порядку денного законопроектів про зміни до закону про СБУ проголосували лише 212 депутатів, і рішення прийнято не було. Фракції БЮТ і Блоку Литвина почали вимагати перерву для консультацій. Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін пояснив, що бютівці наполягають на перерві, щоб обоговорити проблему з розглядом змін до закону про СБУ. «Якщо Верховна Рада не відреагує на те, що нині відбувається у державі з політичними репресіями, далі процес поглиблюватиметься», — заявив депутат.

Керівники фракцій зібралися на погоджувальну раду в кабінеті глави парламенту.

Потім депутати розглянули проект закону щодо розмежування функцій і повноважень Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації. Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування пропонував відправити законопроект на доопрацювання. Про юридичні неточності законопроекту говорив і Олег Зарубінський (Блок Литвина) — за чинним законодавством КМДА є виконавчим органом Київради, який має очолювати міський голова. Це підтвердило і рішення КС. За прийняття законопроекту в першому читанні проголосували всього 202 депутати, і його відправлено на повторне перше читання (229 — «за»). На повторне перше читання відправлено і законопроект про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» про узгодження з чинними освітянськими законами у частині звільнення та призначення керівників навчальних закладів.

Врегулювати порядок обрання міських голів мав на меті й законопроект Миколи Катеринчука («НУ—НС») про внесення змін до закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, який передбачав обрання градоначальників за мажоритарною системою абсолютної більшості та проведення виборів у два тури. Проте в сесійній залі не вистачило голосів ані для підтримки законопроекту в першому читанні, ані для направлення на повторне перше читання, тож його відхилено. Така ж доля спіткала і законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (щодо усунення штучних перешкод у діяльності правоохоронних органів). У цілому прийнято зміни до закону «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

Згодом депутати заслухали звіт першого заступника голови СБУ Валерія Хорошковського. Він висловив здивування з приводу реакції парламенту на затримання працівника енергетичної митниці й заявив, що «треба говорити про створення і наявність серйозної групи посадових осіб, включаючи керівництво уряду, яке здійснило незаконну оборудку». За словами В. Хорошковського, слідчим управлінням СБУ 2 березня було порушено кримінальну справу за фактом заволодіння чужим майном — понад 6 мільярдів кубометрів природного газу на суму 7,5 мільярда гривень шляхом зловживання посадовцями НАК «Нафтогаз України» своїм службовим становищем в особливо великих розмірах. За його словами, було встановлено факт, що двічі — 21 січня і 5 лютого — «сума в 1,7 млрд. доларів гуляла у щоденному режимі між територією України та Росії». В. о. голови СБУ запевнив, що все робиться у правовому полі, а реакцію народних депутатів на цю подію він назвав «спробою чинити тиск на хід розслідування».

Натомість бютівці звинуватили керівництво СБУ в політичному замовленні та відстоюванні інтересів олігарха Фірташа. Заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов повідомив, що понад 20 осіб у масках з автоматами оточили будівлю НАК «Нафтогаз України» і що начебто заарештовано весь український газ. Депутат також стверджував, що СБУ отримала санкцію в Київському апеляційному суді на прослуховування його мобільних та стаціонарних телефонів. А. Портнов оприлюднив вимоги БЮТ — негайне притягнення до кримінальної відповідальності та відставка В. Наливайченка і В. Хорошковського та звільнення заарештованого митника.

Павло Жебрівський («НУ—НС») запропонував, якщо у депутатів є запитання і зауваження до роботи СБУ, створити ТСК, а не зводити політичні рахунки. Інна Богословська заявила, що Партія регіонів стоятиме на захисті закону, попри те, які особи його порушуватимуть, і закликала всіх державних чиновників не виконувати незаконних наказів.

Підсумовуючи дискусію, глава парламенту В. Литвин зауважив: «Україну та її інститути примушують обслуговувати тих чи інших політиків, ті чи інші інститути влади. Верховна Рада повинна виступити як єдиний інститут влади, що має взяти на себе відповідальність. У країні має діяти закон, тоді не тікатимуть інвестори. А якщо під інвестора будемо підлаштовувати українські закони та Україну, тоді вони розглядатимуть Україну, як плантацію».

Зрештою, депутати доручили Голові Верховної Ради звернутися до Генерального прокурора з проханням невідкладно провести перевірку законності дій СБУ та затримання митника і поінформувати парламент про вжиті заходи прокурорського реагування (226 — «за»).