Зарплатні борги робітникам Херсонського машинобудівного заводу повернуть. До того ж, на вимогу колективу, можливо, знову стане власністю держави і саме підприємство.

Ситуацію взяв під контроль уряд, про що повідомила під час зустрічі з представниками колективу Юлія Тимошенко. Таку увагу з боку держави працівники заводу розцінюють як наслідок безупинної боротьби за свої права. Упродовж останнього місяця робітники колишнього комбайнового заводу влаштували не один мітинг під стінами обласної влади. Питання розглядалося і на нарадах в облдержадміністрації, і на позачергових сесіях обласної ради. З колективом зустрічалися голова ОДА, голова облради, міський голова Херсона.

Вимоги полягали ось у чому: виплатити зарплатню в розмірі майже 6 мільйонів гривень, погасити таку само суму боргів до Пенсійному фонду, віднайти, куди поділася вивезена з заводу готова сільгосптехніка, повернути підприємство з приватних рук до державних та притягти до відповідальності керівника заводу, який уникає зустрічі з колективом.

Завдяки наполегливості обласній владі вдалося розшукати голову правління підприємства, і Олександр Олійник запевнив з трибуни обласної сесії, що «комбайни нікуди не поділися, усе є, і зарплатню буде виплачено».

Грошей і справді дали — «аж» 900 тисяч. З цієї суми погашали борги за вересень минулого року. Кому дісталося 70 гривень, кому ще менше. Тож колектив поновив вимоги, тим більше що раптово помер один із заводчан. Кажуть, чоловікові стало зле, коли в касі повідомили, що гроші закінчилися. 62-річний слюсар Іван Кришталь прийшов додому і в нього стався серцевий напад.

Поховавши колегу, робітники знов оточили місцевий «білий дім». Голова ОДА Борис Силенков запевнив митингувальників, що має програму, згідно з якою область допоможе фермерам, щоб ті могли купити вироблені комбайни, і кошти підуть на зарплату. Таке бачення розв’язання проблеми, запевнив голова, подано і на розгляд уряду.

Продовженням стала нарада в Кабміні ввечері 3 березня за участю представників заводу на чолі з головою профспілки Сергієм Руснаком.

— Ми зрештою достукалися і нас вислухали. Щоправда, журналісти згустили фарби, повідомивши, що ми захопили ОДА, — розповів нашому кореспонденту Сергій Руснак. — Нас уважно вислухали і в Кабміні, уряд обіцяє продати через «Укрлізинг» наші комбайни за 12 мільйонів гривень. Віримо, що кошти підуть на борги з зарплати та до Пенсійного фонду, і Держказначейство проконтролює їх виплату. Мова йшла і про націоналізацію заводу. Але ж головна мета всіх наших дій, щоб підприємство й надалі працювало і виробляло таку необхідну сільгоспвиробникам техніку. А для цього потрібно, щоб запрацювали задекларовані програми. Тільки чи знайде держава на них кошти?..

Херсон.