Отже, всі турботи із зборання документів, оформленням позову позаду. Але як, власне, відбувається цей розгляд і що робити в судовому засіданні. Сьогодні — про це.

По-перше, вас мають обов’язково повідомити про дату та час засідання. Однак ви, в свою чергу, маєте право заявити клопотання (можна просто направити відповідного листа до суду) про розгляд справи за вашої відсутності.

По-друге, звертатися до судді необхідно словами «Ваша честь». Виступаєте, відповідаєте на запитання судді, даєте пояснення — стоячи. Також потрібно встати, коли входить і виходить суддя. Крім цього потрібно дотримуватися в судовому засіданні порядку і беззаперечно підкорятися розпорядженням судді, мати при собі паспорт або інший документ, що посвідчує вашу особу. Загалом розгляд справи відбувається за таким сценарієм:

1. Відкриття судового засідання (оголошується, яка справа розглядатиметься, хто з викликаних у справі осіб з’явився в судове засідання, чи вручено судові повістки та повідомлення тим, хто не з’явився, причини їхньої неявки, встановлюються особи тих, хто з’явився, перевірка повноважень представників, оголошується склад суду та роз’яснюється право заявити відвід). Наступним кроком є роз’яснення права та обов’язків особам та розгляд клопотань.

На замітку: ухвала суду про відмову в задоволенні клопотання не перешкоджає повторному його заявленню.

2. Початок розгляду справи по суті (розпочинається доповіддю судді про зміст заявлених вимог та про визнання сторонами певних обставин під час попереднього судового засідання, після чого з’ясовується, чи підтримує позивач свої вимоги, чи визнає відповідач вимоги позивача та чи не бажають сторони укласти мирову угоду або звернутися для вирішення спору до третейського суду).

3. Пояснення осіб, які беруть участь у справі (заслуховуються пояснення позивача та третьої особи, яка бере участь на його стороні, відповідача та третьої особи, яка бере участь на його стороні, а також інших осіб, які беруть участь у справі). Суд, заслухавши пояснення сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, встановлює порядок з’ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються.

4. Дослідження доказів (досліджуються показання свідків, письмові та речові докази, висновки експертів).

5. Закінчення з’ясування обставин та перевірки їх доказами (сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, надається можливість дати додаткові пояснення, які можуть доповнити матеріали справи).

6. Судові дебати (виступають з промовами особи, які беруть участь у справі. У цих промовах можна посилатися лише на обставини і докази, досліджені в судовому засіданні). Якщо під час судових дебатів виникає необхідність з’ясування нових обставин, що мають значення для справи, або дослідження нових доказів, суд приймає ухвалу про повернення до з’ясування обставин у справі. Після закінчення з’ясування обставин у справі та перевірки їх доказами судові дебати проводяться в загальному порядку.

7. Вихід суду для ухвалення рішення та його оголошення.

Рішення суду або його вступна та резолютивна частини проголошуються негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно. Рішення набирає законної чинності після закінчення терміну на подання заяви про апеляційне оскарження (десять днів з дня проголошення рішення), якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у термін (двадцять днів після подання заяви), рішення суду набирає чинності після закінчення цього терміну. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає чинності після розгляду справи апеляційним судом.

Фіксування судового засідання технічними засобами

Під час судового розгляду справи здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Одночасно з проведенням фіксування технічними засобами секретарем судового засідання ведеться журнал судового засідання.

За клопотанням особи, яка бере участь у справі, може бути за плату здійснено повне або часткове роздрукування технічного запису судового засідання за розпорядженням головуючого. Також особа, яка бере участь у справі, має право отримати копію інформації з носія, на який здійснювався технічний запис цивільного процесу.

Протягом семи днів з дня проголошення рішення у справі ви маєте право подати до суду письмові зауваження щодо неповноти або неправильності запису.

(Далі буде).