Як відомо, у вівторок парламент скасував свою ж грудневу постанову про призначення дочасних виборів до Тернопільської обласної ради.

Більшість у нинішньому складі обласної ради має БЮТ. Ця політична сила сформувала і керівництво представницького органу, взяла на себе всю відповідальність за стан справ в області. Сталося так, що всі рішення обласної ради суди регулярно відміняють. Фактично представницька влада паралізована. Є протистояння між шостим і сьомим поверхами будинку обласної влади, де розташовані обласна рада і облдержадміністрація.

Перебуваючи минулого тижня на Тернопільщині, Голова Верховної Ради Володимир Литвин на запитання журналістів про намагання скасувати вибори в області відповів, що слід припиняти дебати і братися до роботи.

Що думають з приводу скасування виборів представники політичних сил, які брали участь у перегонах? Олег Сиротюк, всеукраїнське об’єднання «Свобода»: «Ми подамо позов в адміністративний суд щодо скасування рішення парламенту від 3 березня, а також будемо ініціювати проведення місцевого референдуму про довіру чи недовіру мешканців області нинішньому складу обласної ради і її керівництву». Слід сказати, що «свободівці» вели найактивнішу передвиборну кампанію і, якщо вірити соціологічним дослідженням, мали найвищий рейтинг. Іван Сороколіт, «Пора»: «Це політична оцінка тих сил, що нині при владі. Якщо цього не зупинити, то з Тернопілля почнуться не українські перемоги, а національна ганьба». Сергій Тарашевський, «Єдиний центр»: «Через кілька хвилин у мене мала бути зустріч з виборцями. Що їм сказати тепер?»

Голова облдержадміністрації Юрій Чижмар у своєму коментарі зазначив: «Скасувавши вибори, Верховна Рада не запропонувала шляхи виходу з ситуації, яка склалася в області у зв’язку з недієздатністю обласної ради». По коментар я звернулася і до голови обласної ради Михайла Миколенка. Спершу Михайло Архипович сказав, що не коментуватиме постанови Верховної Ради, потім порадив запитати в облдержадміністрації, чому низькі показники з тваринництва і чому впали надходження з інвестицій.

Як самі мешканці області ставляться до рішення про скасування виборів? На Театральному майдані, що в центрі Тернополя, я опитала більше десятка осіб. Ось характерні відповіді. Олег Рудик, службовець: «Хай би були, бо вже несила дивитися на цирк у облраді». Марина, студентка: «Мені абсолютно байдуже, оскільки я і мої друзі і так не збиралися йти на вибори». Олексій Дмитраш, водій: «А що вони змінять, ваші вибори? Я вже давно ні на кого не надіюся». Іван Крук: «Давно час міняти владу. І не тільки тернопільську, а й українську загалом. Довели людей...» У пенсіонерки Марії Володимирівни і її доньки Наталі абсолютно протилежні погляди. Мати: «Стільки грошей даремно потрачено. Хай би люди висловилися». Донька: «Невже тобі шкода грошей багатіїв? Вони ж не останнє витратили».

Тернопільська область.