Міський голова Тернополя Сергій Надал і директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер підписали договір про гарантії підтримки пріоритетних інвестицій з модернізації системи централізованого теплопостачання в місті.

— До цієї події ми йшли три роки, — прокоментував Сергій Надал. — Таку велику суму інвестицій місто отримувало ще років з п’ятдесят тому. За попереднього уряду ми не могли реалізувати цей проект, тому я особливо вдячний Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку та віце-прем’єр-міністру Володимиру Гройсману за підтримку і допомогу.

Така програма реконструкції системи теплопостачання — перша у Східній Європі. Відповідно до розробленого фахівцями з Данії проекту в мікрорайонах Сонячний та Східний передбачено біля кожного будинку встановити індивідуальні теплові пункти. Буде реконструйовано дві котельні, встановлено сонячні колектори, мережні насоси, замінено окремі ділянки тепломереж тощо. Що особливо важливо — окрім газу, використовуватимуть альтернативні види теплоенергії. Жителі ж міста отримають якісні послуги з централізованого теплопостачання.

Для реалізації програми залучаються кредитні кошти ЄБРР — 10 мільйонів євро та інвестиційний гранд фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля на суму 5 мільйонів євро.

Тернопільська область.