Трійня у великої рогатої худоби — рідкість. Корова Альфа з підсобного господарства Рівненського геріатричного пансіонату здивувала двома теличками і бичком. «Батько» трійнят — племінний бугай Бізон.

— До розтелу Альфа хоч і була повною, але не подавала виду на трійнят, — розповідає зоотехнік Валентина Калинович. — Розтелилася вона день у день відповідно до строку. Але коли я прибула на виклик, одразу запідозрила: щось не так, як завжди. Воно й справді, довелось допомагати, бо дві телички-близнючки «виходили» одночасно і ніяк не могли поступитися одна одній. Довелося одну відштовхувати від іншої. А справжнім здивуванням став бичок, який з’явився на білий світ через певний інтервал і якого, по суті, не чекали. Він ковтнув води, отож довелося трішки його «відкачувати». Зрештою, усі троє народилися цілком здоровими.

Фахівці вважають, що як для трійні вага новонароджених задовільна: телички заважили по двадцять кілограмів, бичок — на п’ять кіло важчий. Після ускладненого розтелу йде на поправку й Альфа. Нині їй дають додатковий пайок: «багатодітна» корова споживає щодня 20 кілограмів моркви, збільшену норму концкормів. Питання про майбутнє новонароджених, яким ще навіть кличок не дали, ще не визначене — швидше за все, їх залишать у підсобному господарстві на розплід. Бо хтозна, можливо, гени передадуться по родоводу, і господарство матиме ще двійні та трійні. Хоч в історії підсобного господарства диспансеру, який діє уже більше півсотні років, це перший такий унікальний випадок.

До речі, на теренах Рівненщини поява різностатевих трійнят трапляється в середньому раз на десять років. Натомість народження одностатевої трійні зафіксовано три роки тому. Тоді трьома теличками розтелилася корова на кличку Пасолька із господарства Любові Тростянчук, що в селі Бокійма Млинівського району. Загалом цей випадок унікальний ще й тим, що Пасолька перед трійнею двічі видала «на-гора» по двійні.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

На знімку: Альфа з трійнею.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.