Законопроекти, подані народним депутатом Миколою Катеринчуком, Владиславом Каськівим, Володимиром Бондаренком, Сергієм Подгорним, Михайлом Поживановим, пропонують відновити на виборах міських голів мажоритарну систему абсолютної більшості. Суть такої системи полягає в тому, що переможцем стає кандидат, який набрав 50 відсотків плюс один голос усіх голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. Якщо жоден кандидат не набирає абсолютної більшості голосів, тоді проводиться другий тур виборів. У ньому беруть участь лише ті два кандидати, що зібрали у першому турі найбільшу кількість голосів. А у другому турі переможцем вважається кандидат, який набере відносну більшість голосів.

Як сказав Микола Катеринчук, мета законопроекту — посилення ефективності посади сільського, селищного, міського голів, які у своїй діяльності будуть опиратися на підтримку більшості виборців, відповідальність голови перед своїми виборцями та мінімізація протистояння у стосунках із сільською, селищною, міською радою. Окрім того, це посилить ефективність функціонування місцевого самоврядування в містах, підвищить політичну відповідальність виборців за результати голосування на місцевих виборах.

У свою чергу, Володимир Бондаренко зазначив, що ці законопроекти треба безперечно підтримати. «Коли міський голова буде з підтримкою виборців, а також з підтримкою вже обраних депутатів, то робота місцевих органів стане стабільнішою». Також він вважає, що вносити поправки можна.