За пропозицією комітетів до порядку денного включено більше 80 питань. На превеликий жаль, переважна більшість з них — перехідні. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній погоджувальній раді лідерів фракцій і комітетів. З огляду на це, на його переконання, потрібно або продовжувати вечірнє засідання, або розглядати законопроекти за скороченою процедурою.

Сьогодні депутати заслухають інформацію міністра закордонних справ щодо рішення Міжнародного суду ООН з приводу острова Зміїний і прилеглих до нього територій. Крім того, обговорять проект постанови про рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі стосовно поділу шельфу в Чорному морі та економічної зони в районі острова Зміїний між Україною та Румунією.

Зі звітом тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках народні обранці ознайомляться у п’ятницю.

Представник регіонів Олександр Єфремов наголосив, що парламент розглядає не найнеобхідніші питання на сьогоднішній день, а остання нарада у Президента показала: влада діє неузгоджено. Народний депутат переконаний, що уряд і коаліція мають терміново розробити антикризову програму.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що на останньому засіданні у глави держави йшлося про те, як відновити переговори із Міжнародним валютним фондом. І першим кроком, за його словами, має бути підписана відповідна заява, а вже потім меморандум. Глава парламенту запевнив: підпис від імені Верховної Ради під меморандумом (якщо буде у цьому потреба) з’явиться лише після відповідного рішення парламенту. «Не можна вирішувати питання за рахунок людей, але цілком очевидно, що кредит МВФ нам потрібний. Але у нас має бути спільна і зважена позиція», — зазначив Володимир Литвин.

Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що не можна приймати антикризові заходи на задоволення потреб великого капіталу, а потрібно виробити систему виходу з кризи.

Продовжити конструктивну роботу закликав колег і лідер БЮТ Іван Кириленко. Він запропонував підтримати низку законопроектів, які врегульовують кризові явища і водночас знімають 90 відсотків проблем в АПК.

Підтримати сільгоспвиробників закликав колег й керівник фракції Блоку Литвина Ігор Шаров. Крім того, він акцентував увагу на виробленні плану дій для узгодженої співпраці всіх гілок влади. А лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко зосередився на необхідності підтримки енергетичних проектів.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, вкотре закликаючи колег і плідної роботи, запропонував добровільно на рік підтримати скорочення зарплат народним депутатам, урядовцям, керівникам центральної влади. «Постановка така: проживіть за 600 гривень», — пояснив свою позицію глава парламенту.