Важливо якнайшвидше ухвалити зміни до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення. Відповідний законопроект, внесений урядом на розгляд парламенту 26 січня цього року, пройшов перше читання і може бути ухвалений Верховною Радою наступного тижня. Його мета — створення на законодавчому рівні правових механізмів реалізації як безпосередньо громадянами, так і через інститути громадянського суспільства своїх конституційних прав на участь в управлінні державними справами та вирішенні питань місцевого значення. На цьому наголосив під час конференції «Публічна дипломатія та лобіювання громадських інтересів на місцевому рівні» народний депутат від БЮТ Микола Трайдук.

Організаторами конференції виступили Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Інститут політичної освіти за підтримки посольства Королівства Нідерланди в Україні.

За словами першого секретаря посольства Пітера ван Фліта, за останні 15 років в Україні значно зміцнилося громадянське суспільство і діяльність неурядових організацій. Водночас він зазначив, що, незважаючи на їх активну роботу, слабкою ланкою й досі залишається співпраця цих організацій з органами державної влади, особливо на місцях. «Демократія полягає не лише в тому, щоб люди раз на кілька років обирали президента, але й мали право й могли справляти вплив на рішення, які ухвалює влада на місцях», — наголосив він.

У свою чергу, директор Інституту політичної освіти Андрій Странніков вважає, що громадськості потрібні практичні механізми співпраці з місцевою владою, прозорі та зрозумілі процедури обігу інформації, можливості проведення переговорів на всіх етапах прийняття рішень. Але для цього потрібно удосконалювати законодавчу базу.

Експерт Інституту політичної освіти, депутат Закарпатської обласної ради Олександр Солонтай зазначив, що потрібно сконцентруватися на вдосконаленні нормативних актів, які безпосередньо лежать в основі діяльності органів місцевої влади. «Передовсім потрібно подолати проблему відмови органів влади в наданні інформації на підставі Закону «Про звернення громадян», а для цього необхідно відокремити відповідні положення цього закону та Закону «Про інформацію», — сказав він.