Днями у Кременчуцькій колонії для неповнолітніх засуджених урочисто відкрили кімнату-музей «Українська світлиця». Інтер’єр традиційної сільської хати облаштували співробітники установи разом із вихованцями. Як і належить, на покуті в ній — невеликий іконостас, є Біблія, молитвослов, свічник і Шевченків «Кобзар». Водночас центральне місце займає розмальована національним орнаментом піч та начиння, з яким коло неї господарювали наші предки. Поруч — скриня з давнім одягом і жіночими прикрасами.

Не обійшлося, звісно, й без посуду, старовинних ужиткових речей. Та особливого затишку й колориту додають вишиті рушники. Найбільш зворушливим експонатом кімнати-музею стала прив’язана до стелі дитяча колиска. А відкриття світлиці за участі керівництва Управління Державної пенітенціарної служби України в області та інших гостей відбувалося в рамках фестивалю самодіяльної художньої творчості неповнолітніх засуджених «Червона калина».

Для непосвячених нагадаємо, що саме в цій кременчуцькій колонії свого часу відбував покарання неповнолітній засуджений Віктор Янукович, який сьогодні знову розшукується правоохоронцями за скоєння тяжких злочинів.