Завершився Міжнародний турнір-фестиваль зі спортивних танців «Молодість-2009». Уже 13 років поспіль він збирає фахівців та спортсменів України і зарубіжжя. Цьогоріч конкурс уперше, завдяки патронату народного депутата Ігоря Савченка, проведено в Києві на сцені Українського дому.

За словами організатора турніру президента Черкаської обласної асоціації спортивного танцю Тетяни Гончарової, проведення заходу в столиці дало змогу танцювальним парам із різних регіонів показати свої майстерність та вміння. «Це наша давня мрія, це мрія і тренерів, і вихованців», — сказала вона. Організатори фестивалю висловили вдячність парламентарію, який запропонував свою підтримку талановитій молоді. Особлива його увага була до земляків — він забезпечив участь у турнірі сотням спортсменів Черкащини.

Загалом у турнірі змагалися майже тисяча представників України, Молдови та Білорусі. Вони продемонстрували високий професійний рівень та майстерність. На тлі відточеної техніки професіоналів особливо зворушливим та безпосереднім був виступ так званих дебютантів — діточок віком від трьох до п’яти років. Майстерність танцюристів оцінювали провідні фахівці у сфері спортивного танцю. Під час прес-конференції вони наголошували: такі змагання набувають особливого значення, адже незабаром спортивні танці стануть олімпійським видом спорту. Тож на столичній сцені глядачі і тренери мали можливість побачити олімпійський резерв України, оцінити майстерність тих, хто виборюватиме нагороди наступних Олімпійських ігор.

— Усі, хто бачив змагання танцювальних пар, погодяться з тим, що красивішого спорту і спортивнішого танцю годі собі уявити, — сказав, нагороджуючи переможців турніру медалями і кубками, Ігор Васильович Савченко. — За естетикою і настроєм я порівняв би ці змагання з Бразильським карнавалом. Тільки про нього знає весь світ, а про нашу талановиту і красиву молодь — лише їхні батьки та вузьке коло фахівців. Сьогодні потрібно не лише надавати організаційну і фінансову підтримку нашим спортсменам, а й популяризувати цей вид спорту через газети, журнали, телевізійні трансляції. Як людина, що постійно працює в парламенті, хочу зазначити, що в період економічної скрути українцям необхідні ін’єкції соціального оптимізму, треба повернути людей до вічних цінностей, дати українській молоді позитивні орієнтири. Наш турнір є прикладом такої практичної дії на подолання кризових настроїв, а отже, і виходу із самої кризи. Глибоко символічно, що абсолютна більшість учасників змагань представляють не столицю, а районні та обласні центри України, і це є ознакою величезного потенціалу наших регіонів — Одещини, Херсонщини, Київщини і моєї рідної Черкащини. Перефразовуючи слова Федора Достоєвського, можна сказати, що Україну від соціально-економічного занепаду врятує краса і талант її народу, — підсумував народний депутат.

Організатори, учасники і глядачі турніру «Молодість 2009» високо оцінили змагання й одностайно висловились за те, щоб у наступному році ще більше розширити представництво в ньому спортивних пар із України та зарубіжних країн.