150 років тому в Переяславі народився Шолом-Алейхем (Соломон Рабинович), класик єврейської літератури мовою ідиш. Його псевдонім означає «Мир вам!».

Є повір’я: єврейська дівчина, котра не читала вершинного роману Шолом-Алейхема «Мандрівні зірки», ніколи не вийде заміж. Дівчата старанно читають цей роман, але найчастіше в перекладі — на іврит, російську чи англійську. Бо мова ідиш вже не є найпоширенішою серед одноплемінників письменника. Ця мова була поширена у великому східно-європейському гетто, яке перестало існувати в ХХ столітті. А разом з тим перестала бути престижною і мова бездержавного народу.

Шолом-Алейхем помер в Америці 1916 року. А більшу частину життя прожив в Україні. Найдовше — в Беcсарабському кварталі (вул. Велика Васильківська, 5-а) в Києві. Дім знесено ще 1999 року, а вчора на тому місці відкрили музей письменника. Від колишнього помешкання лишився тільки фрагмент стіни.

У Переяславі-Хмельницькому відбулася науково-практична конференція на тему: «Шолом-Алейхем в українському й світовому контексті». Планувалося випустити шеститомник українською мовою, але коштів поки що нема. Натомість сьогодні в Нацбанку презентують ювілейну срібну монету номіналом п’ять гривень.