Розв’язання наявних в Україні проблем потребує системного підходу. Про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив під час зустрічі з міністром закордонних справ Грузії Григолом Вашадзе (на знімку).

Наголошуючи на «виключному значенні» відносин між Україною і Грузією, у тому числі їх парламентської складової, В. Литвин пошкодував щодо «пауз, які виникали у співпраці». При цьому він підкреслив, що обидві країни нині «переживають складне завдання державного будівництва», але, незважаючи на це, «необхідно підтримувати постійний діалог, покращувати ефективність співробітництва». «Ми налаштовані на активізацію співпраці як на рівні комітетів і парламенту у двосторонніх відносинах, так і на рівні багатосторонніх міжнародних зв’язків», — зазначив Голова Верховної Ради.

Міністр закордонних справ Грузії висловив зацікавленість в обміні досвідом у питаннях налагодження відносин з Європейським Союзом, в яких, за словами Г. Вашадзе, «Україна попереду Грузії», а також ще раз наголосив на незмінності курсу Грузії до НАТО.

Коментуючи економічну ситуацію в Україні, В. Литвин назвав її «складною і стабільною у своїй складності», загостреною ще й через політичне протистояння перед початком президентських виборів. За його словами, зустріч за участю Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Голови Національного банку ставила мету припинити політичне протистояння, «спокійно обговорити поточну ситуацію», прийняти відповідні рішення щодо відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Голова Верховної Ради повідомив, що було досягнуто домовленості про системність проведення подібних «круглих столів». Учасники «круглого столу» також погодились із пропозицією посилити відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

В. Литвин ще раз наголосив на необоротності демократичних процесів в Україні та застеріг від використання силового тиску для вирішення економічних проблем.

Торкаючись питання вступу України до НАТО, Голова Верховної Ради повідомив міністру, що він підтримав пропозицію Президента відкласти обговорення тих рішень, які розколюють суспільство, до яких належить і питання вступу до Альянсу. Зокрема, він підкреслив, що треба «рухатись вперед, розвиватись, а не говорити про пункт призначення».

В. Литвин також наголосив на важливості присутності українських представників у європейських структурах як спостерігачів: «Без України, без її потенціалу Європа буде неповна, треба думати, що буде далі», — зазначив він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.