Партійне підпілля напоготові

Хоча в Чернігівській області зареєстровано 129 обласних партійних організацій, життя не те що більшості, а практично 90 відсотків з них маловідоме чернігівцям. Так, є партійні діячі, списки партійців. Але вони немов пішли в підпілля — схоже, навіть активу ніколи зібратися та обговорити поточні справи. Економічні реалії кризи вплинули на партійних спонсорів, а отже, і на роботу з людьми.

Криза змінює плани

Особливо це відчутно в місті на Десні. Потужна минулорічна кампанія бізнесмена Олексія Савченка за завоювання авторитету серед мешканців обласного центру останнім часом дала збій. Ще недавно місцеві політоглядачі навіть не сумнівалися, що він стане безпрограшним гравцем під час боротьби за крісло міського голови на наступних виборах. Та, схоже, цей політичний старт був дуже раннім і фінансово затратним. Майже щотижня благодійна організація «За Чернігів» роздавала пенсіонерам, малозабезпеченим людям продуктові пайки, проводила різні акції, видавала 100-тисячним накладом газету. Бізнесмен узяв під опіку і футбольний клуб «Десна». Але від останнього недавно відмовився. Пішла у «відпустку» і газета. Можливо, в О. Савченка з’явилися інші плани. Однак його рейтинг у місті від таких несподіваних дій досить похитнувся.

Так само активно працювала торік обласна організація КПУ. Головним чином свої фінанси вона спрямувала в ЗМІ. Щотижня декілька разів і по обласному радіо, і на місцевому телебаченні виступали лідери партії, даючи свою оцінку ситуації в Україні, а також ознайомлюючи чернігівців зі своїм поглядом на минулі історичні події. Нині ж у січні та лютому комуністи, очевидно, не змогли знайти відповідних коштів на потужну наступальну рекламу, як це було раніше. Але їхній досвід заслуговує на увагу. Незважаючи на переважно помаранчевого кольору облдержадміністрацію та облраду, політична сила настільки «окупувала» радіо та телеефір, що складалося враження про начебто їхню справжню реальну владу в містах і селах Придесення.

На передових позиціях

Найбільш впевнено і консолідовано почуваються осередки ВО «Батьківщина» (керівник — народний депутат Іван Куровський). Вони мають у кожному районі авторитетних ватажків. Вони знаходять кошти на всілякі акції, благодійну допомогу лікарням, школам. Народні депутати від БЮТ практично щотижня — в округах. А тому рейтинг цієї політичної сили в регіоні досить високий. За дослідженням Чернігівської регіональної інформаційно-дослідницької служби, у Чернігові в січні БЮТові довіряв 21 відсоток населення (Партії регіонів — 25 ).

Регіонали теж активно присутні в політичному житті області. Народні депутати Григорій Маньковський, Микола Комар, Едуард Прутник, Михайло Чечетов часто бувають в округах, мають громадські приймальні. Вони теж вирішують чимало злободенних проблем Придесення. Відповідно це сприяє діяльності партосередків у районах.

Останнім часом пожвавила свою активність Народна партія (голова облосередку — заступник голови облради Василь Ковальов).

Зверху вниз

Розбудовує розгалужену структуру «Єдиний центр» (партосередок очолює заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації В. Приходько), до складу якого ввійшла низка авторитетних та впливових осіб області. Саме позиція цієї сили на останній сесії вплинула на істотне зменшення зарплат апарату Чернігівської облради.

Серед непарламентських партій, які не згорнули свою діяльність й активно працюють в області, варто відзначити Партію зелених (керівник Леонід Бурковський). У місцевих інтернет-виданнях вони щомісяця публікують заяви щодо екологічних проблем регіону.

Що ж до інших партосередків, то, крім СПУ, УНП, вони на невизначений час ніби сховалися від виборців. Народні депутати від КПУ, НУ—НС дуже рідкі гості в регіоні. Нещодавно колишній голова облдержадміністрації Владислав Атрошенко оприлюднив своє рішення про вихід з партії Народний союз «Наша Україна». У своїй заяві власник партквитка № 27 зазначив: «Головні проблеми в партії закладені з моменту її створення і полягають, окрім тотальних взаємних зрад і постійних інтриг, і в тому, що з ніг на голову поставлено головний принцип: в цій партії не народ і рядові члени знизу вгору спрямовують накази керманичам щодо їх реалізації і втілення у життя, а партія була створена як політичний та технологічний інструмент однієї особи для вузького кола осіб, в якій інформація, думки, рішення спрямовуються тільки в одному напрямі — зверху вниз».

...А загалом на Чернігівщині проглядаються ознаки підготовки до майбутніх виборів. Це бачимо на прикладі сесій міськрад Прилук, Чернігова, де партійці-депутати часто протестують, покидають зал засідань. У такий спосіб вони демонструють свою активність. Газети переповнені політрекламою, проплаченою «аналітикою». Почастішали прес-конференції «Єдиного центру». Найголовніші гравці політжиття області розуміють, що майбутню перемогу треба кувати вже зараз, а не в останні місяці.

Вл. інф.

Чернігівська область.