— Рішення уряду про ширше використання електроенергії замість природного газу є помилковим, — стверджують експерти Національного екологічного центру України (НЕЦУ). На їхнє переконання, це призведе до погіршення ситуації з енергоефективністю в країні. Чому?

Вони вважають, що нині 20 відсотків електроенергії виробляється за рахунок природного газу. Збільшення її виробництва можливе насамперед на теплових електростанціях, тобто за рахунок того-таки газу та вугілля.

На думку експертів НЕЦУ, марні сподівання і на атомні станції, оскільки збільшення їхньої потужності можливе лише в далекій перспективі, і це занадто дорогий шлях.

Зовсім інша позиція Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР): поряд із використанням органічних видів палива нині актуальна електрична енергія, передусім в теплозабезпеченні.

Теплоенергетика України перебуває сьогодні в надзвичайно складному становищі. З одного боку, через кризові явища в паливно-енергетичному секторі, з другого — теплові електричні станції та котельні вже підійшли до останнього рубежу вичерпання ресурсу безаварійної роботи. Їхнє теплогенеруюче обладнання фізично і морально зношене. Втрати тепла під час використання такого обладнання сягають 30—50 відсотків. Тобто гріємо землю і повітря!

— Вихід із цієї ситуації — заміна теплогенеруючого обладнання й водночас радикальна зміна структури теплопостачання в Україні з метою зменшення використання природного газу, — впевнений голова НАЕР Ігор Черкашин.

Оскільки заміна обладнання річ дорога і складна, то, не чекаючи комплексних модернізацій теплових електричних станцій і котелень, потрібно активно шукати інші джерела теплопостачання. Одне з них — електрична енергія, вироблена нашими атомними станціями. Їхня частка в загальній кількості виробництва електроенергії в Україні сягає майже 50 відсотків. І це за того, що АЕС обмежують генерацію електроенергії.

— Але й нині через неманевреність атомних станцій ми маємо надлишки електроенергії, особливо в нічний час. То чому б не використовувати її, скажімо, для опалення передусім об’єктів бюджетної сфери? Встановлюючи електроакумулюючі системи опалення та використання надлишку електроенергії, можна вивільнити близько 3 млрд. куб. м газу на рік тільки у бюджетній сфері, — вважає Ігор Черкашин.

Тож очевидними перевагами поліпшення вітчизняного теплопостачання є поширення застосування систем теплоакумуляції, електрокабельних, теплових насосів, комбінацій різних схем опалення, гібридних котелень із застосуванням «нічного тарифу».

Довідка НАЕР

Нині в Україні працює близько 250 теплоелектроцентралей, з яких понад 200 — дрібні промислові установки. Основним паливом (76—80 відсотків) для ТЕЦ є природний газ, мазут становить 15—18, вугілля — 5—6 відсотків.

Яків ГАЛЬЧЕНКО (за матеріалами НЕЦУ і НАЕР).