Учора за участю Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та Голови Нацбанку відбулася друга зустріч антикризової групи найвищого рівня, під час якої тривало вироблення єдиної української позиції стосовно переговорів з Міжнародним валютним фондом.

«Президент України розраховує, що ті невеликі розбіжності, які залишилися після обговорення у п’ятницю, будуть узгоджені й уже у вівторок лист про наміри української сторони буде направлено до Вашингтона», — повідомила прес-секретар глави держави Ірина Ванникова перед початком учорашньої зустрічі. За її словами, під час наради планується обговорити підсумки діяльності робочої групи, яка працювала над листом про наміри до МВФ — документа, що демонструватиме спільну політичну волю всіх гілок влади, реальний план дій щодо забезпечення реалізації конкретних економічних питань. Щоправда, під час учорашньої погоджувальної ради Голова Верховної Ради В. Литвин зауважив, що його підпис під листом до МВФ може з’явитися лише після того, як Верховна Рада уповноважить його на такі дії. Окрім того глава парламенту вважає, що врегулювання ситуації з наданням Україні другого траншу кредиту від МВФ насамперед вигідне самому фонду, оскільки в даному разі передусім ідеться «про обслуговування корпоративних боргів, з тим, щоб вони були повернуті Україною».

Однозначно проти підписання листа до МВФ виступив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Прес-служба Партії регіонів, цитуючи В. Януковича, повідомляє, що «опозиція не може підтримати владу в намірах збільшити до світового рівня ціну на газ для населення, а саме таку гарантію хоче дати влада в листі до МВФ». Так само ПР не погоджується із намірами влади, «щоб кожного року на шість місяців піднімати пенсійний вік українців» та виступає проти скасування спрощеної системи оподаткування для малого і середнього бізнесу, що також обіцяє влада в своєму листі до МВФ.

Глава місії МВФ Джейла Пазарбазіоглу учора повідомила, що фонд сподівається днями отримати від української влади підтвердження їхньої готовності до співпраці й рішучості просувати економічну програму, щоб до кінця тижня визначити терміни повернення місії фонду до Києва для завершення першого перегляду програми й отримання другого траншу кредиту. Зокрема, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» вона зазначила, що МВФ вітає підписання спільної декларації урядом, Президентом і Нацбанком та позитивно оцінює дискусії з українською владою, які відбулися минулого тижня. Вона нагадала, що ключовими темами для обговорення залишаються проведення всеохопної стратегії допомоги банкам, монетарна політика, політика обмінного курсу та реалістична бюджетно-фіскальна позиція на 2009 рік.