Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч з представниками трудового колективу миколаївського ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара».

Під час зустрічі було обговорено стан справ на підприємстві, яке наразі, за словами представників трудового колективу, перебуває у критичній фінансово-економічній ситуації. Зокрема, за даними Національного форуму профспілок України, заборгованість у заробітній платі працівникам підприємства становить 6 мільйонів гривень, тож його діяльність практично призупинена. Учасники зустрічі пов’язали проблеми підприємства з призупиненням дії закону про підтримку суднобудівної галузі й з ліквідацією вільної економічної зони у Миколаєві.

Глава парламенту, у свою чергу, зазначив, що проблеми підприємства «виникли не за один день, а накопичувалися протягом останніх років». Тому, на його думку, не треба перекладати всю відповідальність за нинішній стан підприємства на нинішнє керівництво країни. Головною проблемою підприємства В. Литвин вважає відсутність замовлень на виготовлення відповідної продукції. У цьому контексті Голова Верховної Ради висловився за необхідність вироблення системного плану з виведення підприємства з кризового стану за участю уряду та профільних парламентських комітетів.

Міністр промислової політики Володимир Новицький, який також брав участь у зустрічі, повідомив про створення в очолюваному ним відомстві робочої групи, яка до 5 березня має напрацювати ефективні заходи щодо виведення заводу з кризи. Міністр пообіцяв найближчим часом розв’язати проблему з виплатою заборгованості у зарплаті співробітникам підприємства.

Підбиваючи підсумки зустрічі, В. Литвин ще раз наголосив на важливості системного підходу до розв’язання проблеми, «недопущення ухвалення популістських рішень, скерованих на короткий результат». На його думку, доцільним було б також провести широку нараду в Миколаєві за участі фахівців суднобудівної галузі для обговорення пропозицій з виходу галузі у цілому з кризи та вироблення відповідних рішень, які згодом будуть винесені на розгляд уряду і парламенту.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.