Профспілка працівників вугільної промисловості оголосила про загальноукраїнську акцію протесту, яка запланована на 25 березня. Очікується, що до Києва приїдуть близько 1,5 тисячі гірників. Одночасно мітинги будуть організовані в усіх великих шахтарських містах. Таке рішення прийняте в Донецьку на нараді голів первинних організацій профспілки. Учасники наради закликали «сказати рішуче «ні» політиці знищення вугільної галузі». Серед вимог шахтарів — погашення заборгованості із заробітної плати, яка перевищила мільярд гривень і продовжує зростати.

Тим часом на вугільних підприємствах не вистачає коштів не лише на перегляд тарифних ставок і окладів у відповідності із законом «Про підвищення престижності шахтарської праці», а й для поточної зарплати. «Мінвуглепромом видаються циркуляри, які вимагають скорочення фонду оплати праці, оптимізації чисельності і таке інше, що, в кінцевому підсумку, призвело лише в 2008 році до втрати 17 тисяч робочих місць на підприємствах галузі, на більшості із яких залишається низький рівень оплати праці», — йдеться в резолюції наради.

«Наша акція не політична, хоча багато хто пов’язує це з політикою, але тут немає жодної політики, тут є людський чинник, — заявив журналістам народний депутат України, голова Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов. — Шахтарі кажуть: якщо ми самі себе не захистимо, нас ніхто не захистить». За словами депутата, хоча цього року в державному бюджеті закладено більше коштів для галузі — 10,7 мільярда гривень (в 2008-му — 7,1 мільярда), — понад чотири мільярди становлять витрати на виплату пенсій шахтарям, у відповідності з законом, а п’ять мільярдів мають бути виділені зі стабілізаційного фонду, проблеми із наповненням якого очевидні. «Тому ми хочемо розглянути з урядом реальний бюджет, а не такий провальний і катастрофічний. Ми не хочемо надприбутку, ми хочемо заплатити податки, за електроенергію і погасити борги із зарплати», — зазначив лідер профспілки.

Ліна КУЩ.

Донецька область.

До речі

Діти змушені працювати, тому що в родині не вистачає грошей

Понад півсотні школярів із Донецька, Горлівки, Харцизька, Шахтарська та Тореза обговорили проблему боротьби із найгіршими формами дитячої праці в Україні. Дискусія була жвавою, адже її учасники не на словах, а з власного досвіду знають, що таке небезпечна та важка робота. Школярі розповіли: основною причиною того, що діти змушені працювати, є скрутна економічна ситуація в родині та брак коштів на предмети першої потреби. Негативними наслідками такої праці є погіршення здоров’я, ризики потрапити до кримінального середовища, нестача часу для навчання в школі. Тому мало хто з дітей, які змалку заробляють на хліб, може похвалитися гарними оцінками в школі.

«Залучивши старшокласників до дискусії на таку важливу для них тему, ми намагалися краще поінформувати насамперед дітей зі складних сімей про наслідки важкої праці, — сказала організатор заходу, директор Донецького молодіжного дебатного центру Валентина Дьомкіна. — Головне наше завдання — запобігти потраплянню дітей на ринок праці та мотивувати дітей до навчання в школі й отримання професії». Школярі визначили освіту як головний елемент протидії найгіршим формам дитячої праці та запропонували використовувати різноманітні конкурси, рольові ігри та інтерактивні семінари, щоб інформувати дітей, особливо із депресивних міст.