«Шевченкові березини»

Учора в Національному історико-культурному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» народний артист України Богдан Ступка урочисто відкрив кінофестиваль, присвячений 195-річчю від дня народження великого Кобзаря.

Демонстрація художніх та документальних кінокартин розпочалася у будинках культури сіл Моринці та Шевченкове Звенигородського району. Далі естафета «Шевченкових березин» перейде до сіл Зелена Діброва, Вільшана Городищенського району, міст Корсунь-Шевченківський, Сміла, Черкаси. Завершиться кіноперегляд з участю відомих представників творчої інтелігенції України 22 травня у Каневі.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Лелека золотий

Усеукраїнський конкурс на кращі твори для дітей «Золотий лелека» вже має переможців.

Учора у столичній галереї «Лавра» відбулося свято з нагоди нагородження лауреатів конкурсу. Першу премію, 5000 гривень, отримали в різних номінаціях автори Іван Андрусяк за повість «Хто боїться зайчиків», Надія Гуменюк за повість «Таємниця Княжої гори», Олена Крижанівська за «Мідне свічадо». Інші талановиті автори удостоїлись також другої та третьої премій по 3000 та 1000 гривень кожна. До складу журі ввійшли відомі діячі культури та мистецтва, серед яких знані письменники Марина і Сергій Дяченки, Марія Матіос. Голова журі — Микола Гриценко, поет, член Національної спілки письменників, лауреат премій імені Л. Глібова, І. Кошелівця, О. Олеся.

Перший Національний канал, видавництво «Грані-Т» та Східно-Європейський банк виступили організаторами вкрай важливої й потрібної справи. У час, коли наша видавнича справа слабо розвивається, конкурс сприяв зацікавленню українською книжкою та дав можливість авторам спробувати свої сили в написанні дитячої літератури. До перегляду було надіслано 1235 оригінальних рукописів з різних регіонів. Цього року, крім звичайного, було залучено ще й дитяче журі, яке обирало кращі твори на свій смак. Переможців, обраних дитячим журі, нагороджено преміями по 1000 гривень. Це Тетяна Бехер — за повість-казку «Цариця Землина», Павло Кущ за повість «Метелик», Олена Крижанівська за твір «Мідне свічадо». Як бачимо, рішення дитячого та дорослого журі де в чому збігаються.

Самі нагороди — символічні статуетки у формі золотих лелек та гроші — вручали переможцям дітки, що у своїх українських костюмах не лише гарно виглядали, а ще й хором співали зі сцени прекрасними голосами. А зовсім маленька учениця театру-студії «Театріон» читала віршик. Незвичною церемонія виглядала ще й тому, що в залі поруч із багатьма гостями сиділи їхні діти, тож свято було справді затишне і тепле. Було видно: кожен, хто говорить зі сцени, вклав у проект часточку своєї душі. Коли робиш добру справу, вона зігріває серце. Люди, що опікуються конкурсом, покладають на нього великі надії і вірять, що наступний рік принесе ще кращі результати.

Юлія Лузан.