Чотири книжки з фонду бібліотеки Луганського національного університету ім. Т. Шевченка відзначають ювілей. Двом з них виповнюється по 100 і ще двом — по 150 років.

Цим унікальним фондом викладачі й студенти по-справжньому пишаються, адже багато з тих книг мають і історичне значення, і найцікавіше оформлення. Частина книжок — з автографами видатних особистостей. За ними можна простежити шлях, що пройшла книжка, перш ніж потрапити сюди. Наприклад, на одній з них, крім автографа, знайшли штамп із написом французькою мовою, який інформує про те, що книжка належить бібліотеці французького автотранспортного полку. Коли почали дізнаватися, що це за полк і як книжка сюди потрапила, з’ясувалося ось що. Під час німецької окупації Парижа книга справді перебувала в бібліотеці цього полку, не потрапивши до зазначеного одержувача. А далі, можливо, книжку здали букіністам, потім вона переходила з рук у руки і, нарешті, її подарували університетській бібліотеці.

Найдавніша книжка фонду — «Арифметика...» Леонтія Магницького — їй більше трьохсот років! По 150 років цього року виповнюється праці Володимира Даля «Матросские досуги» і збірнику поезій Івана Нікітіна. Не набагато молодші — два інші примірники колекції: сто років прожили «Повне зібрання творів» Дмитра Писарєва, «Політичні й громадські ідеї декабристів». Є тут «Кобзар» Тараса Шевченка й перше видання віршів П’єра Жана Беранже, видані за життя поетів. А «Мертві душі» Гоголя дивують чудовими ілюстраціями. Книжка вважається кращим ілюстрованим виданням кінця XІX сторіччя. Найближчим часом рідкісне надходження до колекції очікується з фонду нині закритої бібліотеки заводу імені Леніна.

Сьогодні в бібліотеці ведеться штрих-кодування всіх цих книжок, і студенти одержать до них доступ он-лайн. Реальні екземпляри можна побачити в читальному залі. Доступно це не тільки студентам, а й усім луганчанам, вони можуть записатися до університетської бібліотеки. Єдиною складністю для хоронителів фонду залишається реставрація цих книг. У Луганську, на жаль, немає таких професіоналів. А от шлях книжки з надзвичайним інтересом відстежує й розшифровує Наталя Іванівна Корабльова. Цій справі вона присвятила все життя і у свої майже 80 років продовжує виконувати улюблену роботу.

Луганськ.