Учора на консультативно-дорадчій нараді, очолюваній Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, народні депутати, представники обласних рад та громадських організацій обговорювали проблеми місцевого самоврядування.

Голова парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко повідомив, що проект закону про асоціацію учасників місцевого самоврядування потрапив у комітет в «сирому вигляді» і потребує ретельної роботи, тому не може розглядатися наступного тижня. Парламентарій також поінформував, що цьогоріч спробують «реанімувати» законопроект, яким пропонується ліквідувати районні та обласні адміністрації, ввівши в дію рай- і облвиконкоми. Документ, за словами Олександра Омельченка, не був перереєстрований на сесії шостого скликання, однак без нього про самоврядування в нашій країні можна хіба що говорити.

Учасники наради також заслухали звіти про те, як готуються до розгляду зміни в Бюджетний кодекс та закону про держбюджет на поточний рік. Вони обговорили, як краще вдосконалити закон про місцеві податки та збори. Особлива дискусія розгорнулася навколо обговорення питання про терміни повноваження органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб. Так, зі слів заступника керівника апарату Верховної Ради Михайла Теплюка, якщо парламент вчасно не внесе належні зміни до Конституції, то чергове народне волевиявлення стосовно керівників місцевих рад усіх рівнів відбудеться 2010 року. Не менш активно учасники наради дискутували про внесення змін до деяких законів щодо соціального захисту членів особистих селянських господарств та до закону про нотаріат стосовно повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування.

На нараді була також і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. В умовах кризи допомога місцевій владі необхідна, тож глава уряду звернулася до парламентаріїв з проханням якомога швидше розглянути всі питання, які можуть посприяти місцевій владі. Вислухавши пропозиції голів профільних комітетів, Володимир Литвин повідомив, що вже в понеділок на погоджувальній раді запропонують внести до порядку денного зміни до статті 57 закону про держбюджет, деяких законів щодо соціального захисту членів особистих селянських господарств та закон про нотаріат. Решту обговорюваних учора документів і низку інших, які розширюють податкову базу для місцевих бюджетів, винесуть на сесійне засідання 19 березня. Зважаючи на соціально-економічний стан в країні та необхідність оперативного реагування і вироблення координованих заходів для подолання в регіонах негативних наслідків кризи, учасники наради висловилися за створення спеціальної консультативної ради з питань місцевого самоврядування.

На знімку: під час наради з питань розвитку місцевого самоврядування.