У рамках Міжнародного проекту «Україна—Сербія» на сцені столичного театру «Сузір’я» поставлено сумну комедію Душана Ковачевича «Професіонал». Це — про те, що стається з чудовим опозиціонером, коли він отримує хоч трохи влади над людьми.

Проект готували два роки. Чи змогли наші актори за цей час порозумітися з сербським режисером Божидаром Джуровичем?

...Теодор Край (артист Юрко Яценко) — колишній опозиціонер, а тепер керує видавництвом. Виявляється, навіть робочий кабінет може дещо сказати про людину. В офісі Теодора Края на стінах — два портрети, які, мов імлою, оповиті сіро-білими плямами. А в глибині кімнати поблискує металевий стіл. Так-от, характер Теодора — розпливчастий і безглуздий. Утім, холодні сталеві риси розгледіти можна. Йому байдужі люди навколо. Він — Нарцис, і милується лише собою: галантно жонглює руками, самолюбиво сидить, закинувши ноги на стіл, навмисно довго не відповідає на телефонні дзвінки.

Підлеглі у такого начальника втрачають себе. Навіть закохана в Теодора секретарка Марта (актриса Лариса Паріс) стала якась скособочена й перелякана, аж заїкається. Мабуть, вона багато плаче, через те заіржавіла і її голос ріже нам слух.

Авторів, що приходять до видавництва, Теодор взагалі доводить до сказу. Нам показують одного з них, Психа (актор Михайло Жонін) — з червоним, як варений рак, обличчям і божевільно виряченими очима.

Та ось приходить колишній поліцейський Лука (актор Володимир Пшеничний). Він майже 20 літ був поряд з колишнім опозиціонером Теодором Краєм — стежив за ним, записував крамольні промови і необережні п’яні балачки. І ненароком перейнявся «опозиційним» духом.

Тепер Лука має вигляд дуже застудженої людини. Він кашляє і витирає мокрого носа хусточкою. Що таке? Може, він застудився від душевного холоду Теодора? У вологих очах колишнього поліцейського — страждання. Він хоче позбутися тягаря, який довго лежав на душі. Лука приніс речі, загублені колись Теодором. Речі пам’ятні, як-от батьківський годинник, втрата якого колись була дуже болісна. Але тепер ці речі викликають у Теодора лише злість, бо нагадують йому, що він вже не той, яким був у своєму бурхливому минулому.

І що ж ми маємо? Справжньою людиною-професіоналом залишився тільки колишній поліцейський...

Фото автора.