Війна накладає свій відбиток не лише на дорослих, учасників АТО та мешканців територій, де тривають бойові дії, а й на дітей, які волею долі стали свідками трагічних подій і уже можуть називатися «дітьми війни». Про те, як захистити права наймолодших, хто ще не здатен сам потурбуватися про себе, розмірковують і законодавці. Нині у парламенті опрацьовують проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей у разі мобілізації їхніх батьків.

Законопроектом №4100а, який розроблено групою народних депутатів із різних фракцій за участю громадських організацій, пропонується внести зміни в низку законів України, що регулюють порядок мобілізації з метою посилення захисту дітей. Проектом закону, зокрема, передбачено не мобілізовувати батьків, які мають трьох і більше дітей, адже в таких випадках діти залишаються без можливості бути забезпеченими всім необхідним для життя. До переліку осіб, яким може бути надана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, пропонується зарахувати також чоловіків і жінок, що самостійно виховують дитину в неповних сім’ях. Пропонується внести відповідні зміни до законів України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» і «Про охорону дитинства».

Нині за чинною редакцією Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (стаття 23) не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей віком до 16 років, та військовозобов’язані жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років. Такі чоловіки і жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди тільки за місцем проживання. Це стосується і прийомних сімей, і дитячих будинків сімейного типу. У законопроекті пропонується додати до категорій громадян, які не мають підпадати під мобілізацію, багатодітних батьків і матерів, котрі мають більш як трьох дітей.

— У сьогоднішніх умовах кожен свідомий громадянин готовий до захисту своєї країни, і це є обов’язком громадян України згідно зі статтею 65 Конституції України. Та водночас він не може заважати виконанню інших конституційних обов’язків громадян, зокрема стосовно утримання та виховання дітей, — прокоментувала законодавчу ініціативу під час громадського обговорення законопроекту в прес-центрі Майдана одна із його авторів, заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірина Луценко. — Так, відповідно до статті 51 Конституції України, «батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття». Ми переконані, що повинні закріпити на законодавчому рівні попередження нових трагедій, яких уже було достатньо цього року.

За словами президента Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерини Левченко, розробка законопроекту стала результатом узагальнення телефонних звернень на Національну дитячу «гарячу лінію» 0 800 500 225. На «гарячу лінію» впродовж весни надходили численні дзвінки від родин, в яких виховуються три, чотири дитини, а чоловіки були мобілізовані до лав Національної гвардії України. Відтак діти опинилися у складній ситуації. Запропоновані зміни також сприятимуть погодженню чинного українського законодавства з міжнародними документами у сфері захисту прав дітей, зокрема Конвенцією ООН про права дитини.

Усі експерти — державних і недержавних структур, — які взяли участь у громадському обговоренні, визнали запропоновані законодавчі зміни слушними та висловили пропозицію додати до категорій громадян, що не мають підпадати під мобілізацію, чоловіків та жінок, які виховують дітей з інвалідністю І та ІІ груп віком до 23 років. Зміни також захищатимуть дітей, які перебувають під опікою та виховуються у дитячих будинках сімейного типу.

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством до категорії багатодітних сімей належать родини, в яких подружжя (чоловік та жінка) перебуває в зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей (у тому числі дітей одного з подружжя), або один батько чи одна мати, які самостійно виховують трьох і більше дітей до 18 років. До складу багатодітної сім’ї зараховуються також діти, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Факт

За даними Мінсоцполітики, в Україні 323 тисячі багатодітних родин, із них 248 тисяч — із трьома дітьми, 49 тисяч — із чотирма, 17 тисяч — із п’ятьма і більше.