Чернігівщина

Ціна ходової паляниці за місяць підстрибнула з 2,4 до 2,7 грн. Приватний підприємець Ольга зазначила, що кілька днів тому піднялася на 30—40 відсотків вартість соусів, кави, чаїв. Особливо зросли ціни на цукерки. Також підвищилися на 70 копійок — 1 гривню ціни на рибні консерви, шпроти, масло, ковбаси, соки.

Але є і сезонні зниження цін. Так, подешевшали на 4 грн. помідори ( за 11 грн.). Яйця можна придбати за 4,80 грн. (невеликі) та за 6,20—6,60 грн. Оселедець продають за 16,3 грн. (було днями 18,5), піленгас, карась — за 10 грн. (було 12).

Ціни на картоплю, моркву тримаються в межах 2—2,5 грн., капусту — 1,5—2 грн. (щоправда, останню дешевше купити в супермаркетах), часник — 10—15 грн., яблука — 5,50—6,50 грн., олію — 7,5—11 грн. Вартість м’ясного продовольчого блоку поки що стабільна. Свинину реалізовують за 34—50 грн., телятину — 25—45 грн., сало — по 30—40 грн. Кілограм курячого м’яса коштує 15 грн. Літровий пакет молока в магазині купують за 4,55 грн., а на базарі — за 4 грн. Кілограм сиру в Чернігові продають за 16—20 грн.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Івано-Франківська область

Нині не до ресторанів

Базари і супермаркети Івано-Франківська помітно cпорожніли. Схоже на те, що тенденції січня, протягом якого населенню продали споживчих товарів у порівняльних цінах на 7,7 відсотка менше, ніж за січень 2008 р., лише загострилися. Зрозуміло, ціни зростають, купівельна спроможність населення падає.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 3,2 відсотка. Найбільше (на 10,7 та 9,6 відсотка) подорожчали фрукти та овочі. На 2,9—7,4 відсотка підвищилися ціни на рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, м’ясо і м’ясопродукти. Водночас на 0,4—8,9 відсотка подешевшали яйця, маргарин, олія, шоколад, крупи (пшоно, перлова, ячна, гречка, манка, рис).

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 2,9 відсотка.

За предмети домашнього вжитку, побутову техніку іванофранківці платили на 5,6 відсотка більше, ніж рік тому, в тому числі, за килими та інші види покриттів для підлоги — на 12,4, за мікрохвильові печі — на 10,2, за холодильники — на 8,5, обігрівачі — на 6,7, пилососи — на 5,9, пральні машини — на 5,3 відсотка.

На 7,4 відсотка дорожчою стала охорона здоров’я.

Дарина НАЗАРЧУК.

Одеська область

Радує тільки капуста

Спостереження за зростанням цін, що їх здійснюють фахівці головного управління статистики в області, свідчать про те, що головні продукти в споживчому кошику дорожчають не щодня, а щогодини. Порівняно із січнем ціни на сільгосппродукти на ринках області підвищилися на 39 відсотків. Особливо помітне зростання цін на продукти тваринництва — воно становить 51 відсоток. Рекордно зростають ціни на рис, сало — в середньому вони підскочили в 2,7 разу. На 49 відсотків збільшилися ціни на свинину, яловичину і баранину. Картопля, олія вершкова, м’ясо птиці, бринза, сметана також дорожчають щодня.

Утім, на капусту свіжу вони впали на 40 відсотків. Подешевшали крупа гречана, капуста квашена, петрушка, яблука та олія. Саме зниженням купівельного попиту експерти пояснюють, зокрема, дешевину капусти свіжої, крупи гречаної і яблук.

На багато які сільгосппродукти одеські ціни значно вищі за ті, що у Вінниці, Миколаєві та Херсоні. Приміром, борошно пшеничне в Одесі продається за ціною 3,53 грн., а в Миколаєві — 2,85 грн., у Вінниці — 3,05 грн. Середня одеська ціна одного кілограма цукру — 4,13 грн., а в Миколаєві його можна купити по 3,7 грн., у Вінниці — 3,9 грн., у Херсоні — 3,7 грн. Свинина в Одесі продається за ціною 46,5 грн. за кілограм, у Херсоні — 40 грн., у Вінниці та Миколаєві — 39 грн. Кажуть, мовляв, в Одеському регіоні середня заробітна плата вища, ніж у сусідніх регіонах. Але ж пенсія у всіх категорій тих, хто її отримує, практично однакова по країні.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Донецька область

Менше і покупців, і товарів

Уперше за останні десять років в області різко знизилися реальні зарплати та пенсії. Кожен працюючий мешканець регіону внаслідок інфляції втратив у середньому 394 гривні зарплати. Середня пенсія за рік зросла на 21 відсоток, тоді як споживчі ціни стрибнули на 24 відсотка, тож старше покоління також недорахувалося доходів.

На основні продукти харчування ціни в Донецьку суттєво не змінилися. Виняток становлять імпортні фрукти та тепличні овочі: цитрусові, огірки, помідори тощо протягом місяця подорожчали на 10—15 відсотків. Торгівці пояснюють це зростанням курсу долара. Вражає діапазон цін на куряче яйце: від 3,50 до 8 грн. за десяток, залежно від розміру. Картоплю, моркву, буряк, цибулю продають по 3—4 грн. за кілограм. Майже зрівнялися в ціні яловичина та свинина: 42—45 грн. за кілограм, зросла вартість птиці у ринкових торгівців: курка — до 18 грн. за кілограм, філе — до 27. У супермаркетах курятина на

1—2 гривні дешевша. Однак про скорочення виторгу у великих магазинах свідчить згортання мереж, передусім у невеликих містах. У групі непродовольчих товарів відчувається «вимивання» багатьох позицій: у магазинах не приховують, що запаси імпортної техніки чи будівельних матеріалів не оновлюються через непередбачуваний валютний курс, відсутність кредитів та низьку купівельну спроможність населення.

Ліна КУЩ.