Про це він заявив, перебуваючи з робочою поїздкою на Тернопільщині. Голова Верховної Ради вважає: спостерігати спокійно за тим, що відбувається в Україні, — це прояв слабкості. Заява екс-президента України Леоніда Кравчука про те, щоб Віктор Ющенко добровільно пішов у відставку, з’явилася неспроста. Кравчук просто так заяв не робить Це може означати, що протистояння в Україні поглиблюватиметься, і це не додасть стабільності. Дочасні вибори можливі, якщо процеси перейдуть у некеровану площину. Тоді доведеться всю владу переобирати. Щоб не допустити остаточного краху, Володимир Литвин ініціює проведення «круглого столу» за участю Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради і лідера опозиції. Він має відбутися, так би мовити, на нейтральній території. Місцем проведення такої зустрічі він пропонує Софію Київську. Мабуть, із тих мотивів, що сама назва храму має спонукати політиків до мудрості. Треба підготувати перелік питань, як організувати наше життя до виборів. Діалог мусить бути максимально деполітизований. «Ми маємо самі знайти компроміс, — сказав Володимир Михайлович, — гірше буде, якщо нас приїдуть мирити з інших держав. Я вже маю такий досвід. Важливо те, що розуміння необхідності такого діалогу є і в Президента».

Звичайно, мешканців Тернопільщини цікавила думка керівника парламенту стосовно проведення виборів до Тернопільської обласної ради. Володимир Литвин вважає, що час для дебатів — проводити чи ні вибори в Тернополі — минув. Вони мають відбутися, щоб не розколювати далі владу і людей. Непокоять його два питання: наявність двох територіально-виборчих комісій і те, щоб вибори пройшли чесно і прозоро.

Клуб села Стриївка Збаразького району заледве вмістив усіх бажаючих послухати Голову Верховної Ради. І не дивно: у селян накопичилось стільки проблем... Вони хотіли почути з перших уст, що нині відбувається в Україні і чого слід чекати простому люду. На жаль, втішного мало. Світ сьогодні переживає найскладніший іспит у своєму розвитку, можна сказати, людство сягнуло стелі свого розвитку. Криза немає аналогів, тому складно змоделювати шляхи виходу з неї. А в Україні вона посилюється внутрішніми незгодами. Щодо суто селянських проблем, то Володимир Литвин пообіцяв наступного пленарного тижня прийняти закон, який відновить справедливість щодо надання статусу безробітних селянам. Є п’ять законопроектів з цього питання, сказав він, в тому числі його, який, швидше за все, візьмуть за основу. «Хочу сподіватися, — сказав Володимир Михайлович, — що вдасться подолати і вето Президента на закон про розвиток АПК в умовах кризи, і його буде прийнято. Окрім того, на 11 березня заплановано парламентські слухання про нинішню ситуацію на селі і шляхи виходу з кризи.

Голова Верховної Ради зустрівся також з викладачами та студентами Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя. Усупереч думці, що нині побутує, про аполітичність молоді, розмова відбулася цікава і різнопланова. Якщо ми зробимо ставку на освіту, науку, новітні технології, то Україна не загубиться у глобалізованому світі, впевнений Володимир Литвин.

Керівник парламенту відвідав музей «Зборівська битва», 360-річчя якої відзначатимуть цього року на всеукраїнському рівні, мав зустрічі з мешканцями цього історичного міста, а також обласного центру, дав прес-конференцію, виступив на місцевому телебаченні.

Тернопільська область.