Чи задумувалися ви над тим, що дав перехід на навчання дітей із шести років? Припускали, мабуть, що розвантажиться початкова школа, а одержали...

Загальновідомо, що працездатність напряму залежить від ступеня готовності до навчання. Професори довели, що шестирічки готові до школи максимум на 45 відсотків.

Законодавством не зафіксовано термін початку навчання. Можна віддавати дитину старше п’яти років і восьми місяців. На жаль, програм і тестів для перевірки її готовності до навантаження немає. Чи не тому тільки двоє із трьох дітлахів здатні успішно навчатися?

І затим: чи всі школи, де для молодшеньких мають бути спальні та ігрові кімнати, мають їх? А що в шкільних їдальнях? Недокладання продуктів, відсутність молочних блюд. Зате навколо ЗОШ на кожному кутку чіпси, кола та інші харчі з консервантами й барвниками.

Відсутність коштів не дає змоги поміняти в школах меблі, щоб зберегти дітям поставу, встановити сучасне освітлення, щоб не псувався зір, годувати дітвору повноцінними обідами. А хто зменшить навчальне навантаження і змінить програми, складені часто некомпетентними чиновниками? І останнє: як відволікти чад від комп’ютерів і телевізорів?

Запитання, запитання... Хто знає відповіді?

Білозерське Донецької області.