Днями Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення стосовно призабутої справи судді Конституційного Суду Сюзанни Станік. Зокрема, за повідомленням УНІАН, колегія суддів «визнала протиправним указ Президента Віктора Ющенка, яким у березні 2008 року було припинено повноваження С. Станік як судді Конституційного Суду», та поновила її на посаді. Щоправда, як учора повідомив керівник служби з представництва у судах інтересів Президента Руслан Кирилюк, це рішення є незаконним та обов’язково буде оскаржено в апеляційному порядку. Водночас він уточнив, що «окружний адмінсуд не вирішував питання про поновлення С. Станік на посаді судді, а лише визнав незаконним відповідний указ Президента, тож навіть у разі набрання рішенням чинності С. Станік до Конституційного Суду не повернеться».

Нагадаємо, що підставою для видання указу Президента про скасування призначення С. Станік на посаду стало порушення процедури складання нею присяги судді Конституційного Суду, а саме, було порушено частину 3 статті 17 Закону «Про Конституційний Суд України», яка передбачає, що суддя КС складає присягу на засіданні Верховної Ради, яке проводиться за участю Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховного Суду. Проте, відповідно до протоколу № 72 пленарного засідання Верховної Ради від 22 квітня 2004 року та стенограми цього засідання, Президент участі у ньому не брав. Отже, С. Станік не склала присягу судді КС, а тому не вступила на посаду у строки та в порядку, визначеному законодавством.

Міністр юстиції Микола Оніщук, коментуючи на прохання «Голосу України» рішенння суду, зазначив, що причиною скасування указу про призначення С. Станік суддею КС «був юридичний факт неприйняття нею присяги, що, відповідно до Конституції, за визначенням робить неможливим набуття нею повноважень судді Конституційного Суду» та що «змінити цей юридичний факт не можуть ані рішення судів, ані будь-які рішення будь-яких інших органів». Відтак міністр наголосив, що рішення Окружного адмінсуду Києва має стати предметом правового аналізу, в тому числі в апеляційній інстанції, яка має проаналізувати його обгрунтованість та законність. Водночас М. Оніщук ще раз зазначив, що хоч би яким було рішення суду, «скасувати юридичний факт неприйняття присяги С. Станік, а відтак її неповноважності на посаді судді КС неможливо».