Огульні звинувачення й наклепи у кращих традиціях сталінського періоду — такі реалії сьогоднішнього кримського життя. На окупованій Росією території розгорнулася справжня боротьба не тільки з інакомисленням — багато хто з людей просто боїться висловлюватися про ті чи інші проблеми навіть на побутовому рівні.
Ідеться тут навіть не про ситуацію, пов’язану з лідерами кримських татар Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим, і загалом про меджліс — вищий представницький орган цього багатостраждального народу. Позиція в цьому російської влади та її кримських маріонеток якраз зрозуміла: їм потрібен цілковитий контроль і лояльні політики, що представляють третю за чисельністю національну групу на території Криму.
І задіюють стосовно цього всі методи, аж до силових, як це було нинішнього року із забороною на проведення жалобного мітингу, при-свяченого 70-й річниці від дня депортації кримських татар із Криму. 18 травня центр Сімферополя було повністю оточено російськими силовиками та «кримським ополченням». А над місцем проведення мітингу, відведеного владою на околиці міста, баражували військові вертольоти, заглушаючи своїм ревінням промовців.
Ще гірша ситуація склалася на побутовому рівні. Виявляється, ви-словлювати свою думку навіть у звичайній бесіді просто небезпечно.
На правах анонімності один із кримських лікарів повідав, як його записали в бандерівці. Іллю Йосиповича (ім’я та по батькові змінено) добре знають у Сімферополі, це один із практикуючих лікарів-гінекологів. Буквально кілька днів тому в бесіді зі своєю пацієнткою він поскаржився на нинішню ситуацію в Криму, ну так, просто, як мовиться, «за життя». Мовляв, і все дорожчає, і з ліками проблема тощо. Яке ж було його здивування, коли за добу його викликають чомусь до штабу кримських ополченців (а він розміщується нині буквально за двадцять метрів від будівлі Ради Міністрів Криму) і зачитують заяву його пацієнтки.
— Виявляється, що я дозволив собі «висловити сумніви щодо правильності дій кримської влади, а також стосовно справедливості приєднання Криму до Росії». У заяві ця громадянка на-звала мене прихованим бандерівцем, що пропагує фашистські ідеї», — розповів лікар.
Читач може подумати, що все це вигадки, але я бачив очі цього сивочолого лікаря, в них оселився страх. Поки що обійшлося просто «бесідою», але його попередили, що наступного разу розбиратися з ним будуть у місцевому управлінні ФСБ.
І як на підтвердження цих слів — інформація, розповсюджена наближеним до кримського керівництва агентством «Кримінформ» про те, що в «різних регіонах Криму стали з’являтися люди, котрі намагаються спровокувати конфлікти серед місцевих жителів, у тому числі й на міжнаціональному ґрунті».
Нібито такі випадки вже мали місце в Алушті, Євпаторії та Ялті, до того ж займаються цим ті самі люди, переміщаючись із міста до міста. Провокатори, мовляв, вступають у розмови, найчастіше на побутовому рівні, і намагаються вивести людей на конфлікт. «Спочатку це були поодинокі випадки, але останнім часом вони  мають системний характер», — ідеться в повідомленні.
Цікаво, що жодних фактів не наводиться, а це зайвий раз свідчить про продовження кампанії з виявлення «прихованих ворогів», які так потрібні нинішньому керівництву Криму, не здатному впоратися із критичним станом економіки і зростанням цін.
Крим.