Вільна боротьба. Київ. Палац спорту. ХV Міжнародний турнір, присвячений видатним українським борцям.

Чоловіки. До 55 кг. 1. Микола Айвазян (Україна) 2. Сергій Ратушний (Україна). 3. Красимір Крастанов (Велика Британія) і Бесаріон Гочашвілі (Грузія).

До 60 кг. 1. Бешик Кудухов. 2. Сослан Рамонов (обидва — Росія). 3. Малхаз Курдіані (Грузія) і Джуйбарі Есмаелпур (Іран).

До 66 кг. 1. Леонід Базан (Україна). 2. Магомедгаджі Абакаров (Росія). 3. Джіраїр Оганесян (Вірменія) і Азамат Булатів (Росія)

До 74 кг. 1. Гія Чікладзе. 2. Джамбулі Цотадзе. 3. Бесаріон Бікоєв (усі — Україна) і Теймураз Фрієв (Росія).

До 84 кг. 1. Ібрагім Алдатов. 2. Кантемір Гагієв (обидва — Україна). 3. Анзор Урішев і Тамерлан Тагзієв (обидва — Росія)

До 96 кг. 1. Павло Олійник (Україна). 2. Сослан Гаглоєв (Словаччина). 3. Едгар Енокян (Вірменія) і Євген Коломієць (Росія).

До 120 кг. 1. Тервел Длагнєв (США). 2. Давид Отіашвілі (Грузія). 3. Андрій Подшевальников (Молдова) і Сайяд Азархакіб (Іран).

Жінки. До 51 кг. 1. Катерина Краснова. 2. Олена Адашинська (обидві — Росія). 3. Ванесса Браун (Канада) і Юлія Благиня (Україна).

До 55 кг. 1. Наталія Синишин (Україна). 2. Ірина Кисіль (Росія). 3. Антоніна Птіцина (Україна) та Ірина Ологонова (Росія).

До 59 кг. 1. Соня Ахмадлі (Азербайджан). 2. Ганна Василенко (Україна). 3. Дінна Рікс і Вітні Кондер (обидві — США).

До 63 кг. 1. Олена Пирожкова (США). 2. Ірина Нетреба (Україна). 3. Катерина Мельникова і Олена Карташова (обидві — Росія).

До 67 кг. 1. Катерина Бурмістрова. 2. Вікторія Млинарська (обидві — Україна). 3. Зумруда Гурбанхаджієва (Азербайджан) і Юлія Бартковська (Росія).

До 72 кг. 1. Олена Перепьолкіна (Росія). 2. Світлана Саєнко (Україна). 3. Марина Гастль (Австрія) і Стефані Лі (США)

Цих турнірів і організатори, і спортовці, і вболівальники чекають з особливим нетерпінням. Адже протягом двох днів навколо килимів у величезному залі панує неповторна атмосфера. А гострі сутички не поступаються тим, котрі відбуваються на чемпіонатах світу, Європи, олімпійських турнірах. І що тут дивного — адже на київських змаганнях виступають видатні майстри і перспективна молодь.

Лунким завершальним акордом, окрасою турніру став поєдинок за «золото» у ваговій категорії до 96 кг. І нам особливо приємно, що український борець Павло Олійник виграв його. Хоча не все було так просто. Перший період володар Кубка України-2009 серед молоді, як то кажуть, учисту (1:5) програв уродженцеві Осетії Сослану Гаглоєву, котрий виступає тепер за Словаччину. Другий період завершився з рахунком 2:2. Однак остання активна дія була за Павлом. І він уже переможець. У третьому за шаленої підтримки трибун Олійник, котрому напередодні виповнилося 20 років, здолав суперника — 3:1 і виграв поєдинок! Окрім медалі, Павло отримав від головного тренера збірної України Руслана Савлохова ще й грошову винагороду «За волю до перемоги».

Отже, господарі килима здобули 7 золотих, 7 срібних і 3 бронзові нагороди. Але не це головне. Як відзначив президент Федерації вільної боротьби України, олімпійський чемпіон, народний депутат Ельбрус Тедеєв, найбільше тішить яскрава, видовищна і технічна боротьба, котру продемонстрували наші атлети.

На знімку: Леонід Базан (Україна, ліворуч) у фіналі переміг Магомедгаджі Абакарова (Росія).

Фото Володимира КОТЛЕНКА.