З початку року на Прикарпатті заборгованість з виплати заробітної плати серед економічно активних підприємств вдалося скоротити на півтора мільйона гривень. Про це кореспонденту «Голосу України» повідомили в управлінні праці і соціального захисту Івано-Франківської ОДА. Щодо загальної суми заборгованості підприємств перед працівниками, то вона станом на 23 лютого становить 6,8 мільйона гривень. Це трохи більше, ніж було на перше січня цього року, — 6,6 мільйона, повідомляє наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.

Не краща ситуація й на Рівненщині. Якщо в «докризовий період» в області спостерігалася стійка тенденція погашення боргів у зарплаті, то нині ситуація вже не така оптимістична. Станом на 1 січня борги у зарплаті становили 9,7 мільйона гривень (на 2,8 мільйона гривень більше, ніж це було на 1 січня 2008 року). А на 1 лютого — вже 12,5 мільйона гривень, до того ж 8,5 мільйона із них — борги 69 економічно активних підприємств. Виробництва-банкрути винні своїм працівникам 3,4 мільйона гривень, а ті, що призупинили свою діяльність, — 597,1 тисячі.

Найбільшу заборгованість, що становить 72,8 відсотка по області, з виплати заробітної плати мають міста Рівне, Кузнецовськ (у цих населених пунктах рівень зарплати традиційно перевищує середньообласний показник) і Рівненський район.

Станом на 1 лютого 2009 року вчасно не отримали зароблені кошти 5,6 тисячі працівників економічно активних підприємств. Відтак побільшало скарг в органи прокуратури та територіальну інспекцію праці з цього питання. Лише за січень нинішнього року в інспекції праці їх зареєстровано у чотири рази більше, ніж за відповідний період минулого. За даними прокуратури у Рівненській області, лише у січні за фактом невиплати зарплати нею порушено дев’ять кримінальних справ, за документами прокурорського реагування відшкодовано 4,5 мільйона гривень, інформує наш власкор Олександра ЮРКОВА.

На Житомирщині у січні середня заробітна плата працівників великих і середніх підприємств області знизилася до 1269 гривень — це на 19 відсотків менше, ніж у грудні. Особливо впали заробітки будівельників: їм у січні нараховано 1083 гривні — на 34 відсотки менше, як у грудні. На 22 відсотки — до 1280 гривень скоротилися заробітки працівників промисловості. Як завжди, найменше отримали сільські трудівники — в середньому по 759 гривень, повідомляє наш власкор Олексій КАВУН.