Перший Президент України Леонід Кравчук закликав Президента Віктора Ющенка піти у відставку та оголосити дострокові президентські вибори. Про це він сказав у своєму зверненні, яке транслювалося на телеканалі «Україна».

«Я ясно побачив, що ви зараз основну увагу приділяєте не проблемам України, а думаєте, як утриматись при владі. І готові для цього скористатися навіть світовою фінансовою кризою», — заявив Леонід Кравчук, звертаючись до Віктора Ющенка.

«Вочевидь, ви бачите вихід для себе і свого оточення у свідомому доведенні економічної ситуації до точки кипіння за принципом «чим гірше, тим краще». Невже ви бачите вихід у запровадженні надзвичайного стану, щоб у такий спосіб залишитись при владі?» — запитав перший Президент. Кравчук переконаний, що «найлегше перекласти провину на уряд».

«Вихід бачу тільки один — дострокові вибори Президента. Цього вимагає більшість людей. Дозвольте вам нагадати, що я свого часу пішов на дострокові вибори. Хотілося мені це робити? Звичайно, ні... Справжній патріотизм Президента, Вікторе Андрійовичу, полягає в тому, щоб глибоко проаналізувати ситуацію, власну позицію і прийняти відповідальне рішення — піти у відставку», — наголосив Кравчук.

На його думку, «такий крок може зупинити хвилю проблем, заспокоїти суспільство, відкрити сподівання на реальний вихід з кризи».

***

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин сказав, що заява Леоніда Кравчука призведе до чергового витка політичного протистояння в Україні. А дострокові вибори можливі тільки у випадку, якщо «ситуація увійде в некероване річище», і тоді політики вимушені будуть погодитися на дочасні і президентські, і парламентські вибори. Про це він сказав в ефірі «5 каналу». «Я можу висловити лише свою точку зору, що ніяких дострокових президентських виборів і ніякої реалізації заклику, з яким виступив Кравчук, не буде», —зазначив Володимир Литвин.

«Ми радше ведемо мову, як помінятися каютами на «Титаніку» замість того, щоб вийти на прийняття відповідних рішень. Хоча я не виключаю дочасних виборів Президента, але вони залежатимуть не від заклику окремих політиків, груп політиків, політичних партій», — сказав він.

Володимир Литвин переконаний, що «у разі такого розвитку подій немає жодної гарантії, що ці вибори можуть відбутися в цивілізований і демократичний спосіб».

Заяву першого Президента України Леоніда Кравчука прокоментували «Голосу України» і представники парламентських фракцій.

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Небезпечний не сам виступ Леоніда Макаровича, а подальше перебування при владі людей, які фактично поглиблюють кризу — і політичну, і економічну. Якби ще рік тому прислухалися до Компартії України, яка пропонувала оголосити процедуру імпічменту Віктору Ющенку, то кризові наслідки були б значно менші. Заява Кравчука запізнилася на рік.

Валерій БАРАНОВ (Блок Литвина):

— Якщо відійти від політичних позицій, то логіка в словах першого Президента є. В Україні перша проблема — це криза управління. В цьому винні всі гілки влади — так склалося історично. Криза досягла свого апогею і сьогодні конфлікт заважає державі розвиватися. Мені здається, що Віктор Ющенко своїми діями, зокрема боротьбою з Прем’єр-міністром, м’яко кажучи, не стабілізує ситуацію, а, навпаки, провокує конфлікти між Сходом і Заходом країни. А якщо перша особа в державі заявила про складання відповідальності, то логічно, що вона має зайнятися іншою діяльністю. Не можна скласти з себе відповідальність і давати поради, як треба жити. Тому позиція Кравчука, мені здається, мужня і принципова.

Ганна ГЕРМАН (Партія регіонів):

— Мільйони громадян України не сплять ночами з думками — як годувати родину, як сплачувати комунальні послуги, кредити? Як жити далі? Кожен день в Україні реєструється шість тисяч нових безробітних. Але ми не маємо відповіді від влади на ці тривоги людей. Не маємо цієї відповіді ані від Президента, ані від прем’єра. Перший живе в нереальному світі. Друга — в нереальних обіцянках і пошуках винних. Поміж тим, ситуація в економіці не поліпшується, а навпаки. Якщо протягом 30 днів уряд не зможе вирівняти платіжний баланс — банки впадуть, кажуть експерти. Економіка перейде на бартер. А це кінець. Але Президент разом з урядом замість вживати екстрені заходи, щоб запобігти катастрофі, далі ведуть свою, відірвану від людей, війну на олімпі, залучаючи кожен на свій бік того чи іншого авторитетного громадянина.

Але ставати сьогодні на чийсь бік — Президента чи прем’єра — навряд чи чесна до кінця позиція. Потрібен інший провідник держави — рішучий і професійний з українським планом порятунку і відновлення. Так, вони повинні піти у відставку. Кожен окремо чи разом, він перший чи — вона. Не має значення. Але країну треба звільнити від цього тягара.

Оксана БІЛОЗІР («НУ—НС»):

Мене вразив виступ Леоніда Кравчука, якого я дуже поважаю. На жаль, останнім часом Леонід Макарович виступає ревним адвокатом однієї політичної сили. Мільйонам українців хотілося б, щоб саме він — перший Президент України — залишався совістю нашого народу, української сьогоднішньої і майбутньої перспективи. Цілком очевидно, йому не потрібно приймати позицію тієї чи іншої сторони. Оскільки — і сьогодні це всі розуміють — йде війна за Україну, йде політична брудна гра, яка розгортається не всередині країни. Це не наша війна, не ми її починали і не ми її ведемо. І ми не маємо права — і насамперед Леонід Макарович — брати у цьому участь і бути тим механізмом, який запущений на розбрат країни, на нівелювання наших культурних цінностей, нашої ідентичності і незалежності, на посягання на наші надра, багатства і на нашу землю. Бо тільки на нашій землі ми є кимось, тільки на нашій землі ми є господарями. А коли під нами не буде фундаменту і основи, усі ми — 46 мільйонів українців, які живуть на території України, і мільйони українців, які перебувають поза межами, але серцем з нами — перетворимося на перекотиполе. Мені шкода, що Леонід Макарович зробив таку заяву. Це буде на його совісті, на його особистій відповідальності перед сьогоднішнім і перед майбуттям, яке ми нині формуємо. Це його особистий вибір, і не є вибором людей, які його шанують і поважають.

У період великого випробування, перед яким нині знаходиться Україна, надзвичайно небезпечно порушувати для країни святая святих, не можна чіпати гаранта Конституції, єдину особу, яка обрана прямим народним волевиявленням. На мою думку, запускається механізм дочасних президентських виборів з однією метою: у період найбільшої стагнації економіки, кризи людських стосунків і морального стану змістити акценти та перенести всю відповідальність на конкретно взяту особу — на Президента України Віктора Ющенка. Однак я переконана — це не вдасться зробити! Правда переможе. І українці побачать справжні наміри тих горе-політиків, які, прикриваючись благими намірами, роблять все, щоб знищити незалежну українську державу.

Олег БІЛОРУС (БЮТ):

— Заяву першого Президента України Леоніда Кравчука, досвідченої і мудрої державної людини, оцінюю як важливий, політичний, правильний, сміливий, відповідальний крок патріота, який вболіває за долю України. Ситуація в Україні — надзвичайна і небезпечна. З фінансово-політичною кризою об’єдналася і політична, і криза влади. Вони не лише взаємопереплітаються, але й взаємовпливають, стимулюючи одна одну. Ми дійшли до межі, за якою дуже небезпечні наслідки. Кравчук відмовився від гнучких висловів і компромісів та ставить питання руба: або Президент, будучи гарантом Конституції, відповідає за стабільність в державі і ефективну співпрацю всіх гілок влади, або має поставити питання про дострокові і президентські, і парламентські вибори з відповідною зміною уряду. Я не впевнений, що Кравчука почує Ющенко, але я впевнений в тому, що громадяни України позитивно сприймуть таку заяву. Попри те, є велика вірогідность того, що Ющенко обійматиме президентське крісло до кінця терміну. Але сам сигнал Кравчука допоможе політичним силам зорієнтуватися під час вирішення доленосних питань на майбутніх президентських і парламентських виборах.

***

Заяву першого Президента України Леоніда Кравчука прокоментував і сам Віктор Ющенко, повідомляє прес-служба глави держави.

«З минулого буде витягнуто дуже багато «героїв», які будуть покликані працювати на виборчу кампанію. Я абсолютно переконаний в тому, що з нафталіну не треба діставати тих політиків, які прожили свій історичний час», — сказав в інтерв’ю для Ассошіейтед Прес Президент Віктор Ющенко, коментуючи заяву Леоніда Кравчука.

Він додав, що «ті політики, які використовують Леоніда Макаровича як рупор, роблять дуже погану послугу, коли під танки кидають стариків». На його переконання, необхідно розуміти, що 2009 рік складний економічно і політично, оскільки «вибори Президента України є знаковим моментом у виборі нації».

«Політик, який дбає про цю країну, а не дбає про президентські вибори, повинен бути жорсткий, професійний, непопулістичний і робити правильну справу. Важко таку політику робити, але це моє кредо. Я виходжу з того, що ми повинні у 2009 році проводити політику здорового глузду, а не піар-кампанію. У першу чергу це стосується уряду, парламенту і самого Президента», — сказав Віктор Ющенко.

Коментуючи заяву Леоніда Кравчука, він висловив переконання, що ніхто не захоче повернутися до того стану, в якому була Україна і українська економіка, зокрема, за часів його президентства.

«З пам’яті тих людей, які жили в 1990-х роках, нехай вони забули Леоніда Макаровича, але того, що таке «кравчучка», вони ніколи не забудуть, бо це символ бідності був, символ нашого занепаду, перш за все соціального. Хай цей час не повертається», — зазначив Віктор Ющенко.