Як відомо, минулого тижня Верховна Рада не тільки утворила Тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин порушення Конституції і законів посадовими особами Київради та її виконавчого органу. Багато парламентаріїв присвятили Черновецькому цілу «оду» з депутатських запитів до Генпрокурора, в яких просять «прогнати» «Божу людину» через прокурорський «детектор брехні» за багатьма статтями Кримінального кодексу. Приєднався до них і Голова Верховної Ради Володимир Литвин: він «побажав» Президентові припинити у Києві «вакханалію Черновецького».

Трохи раніше до іншого адресата звернулася фракція Блоку Віталія Кличка в Київраді: вона закликала киян «не піддаватися погрозам і не брати участі в примусових акціях протесту»: «Свідомі громадяни, нам потрібна ваша підтримка в боротьбі проти «екіпажу космічного мера». Всі разом ми можемо усунути від влади і співака Черновецького, і його хор під керуванням Олеся Довгого... Жодна політична сила не повинна бути байдужою до ситуації в Києві. Якщо в умовах української економічної кризи цинічні пройдисвіти на чолі з Леонідом Черновецьким зруйнують самоврядування столиці — це стане сигналом для інших регіональних царків». Вам не здається: слово «якщо» в цьому контексті невиправдано оптимістичне? Процес уже пішов — справа Льоніна живе й перемагає, хоча сам він, за чутками, нині здіймає хвилі на Мертвому морі. Відсутність хворого «соліста» в столиці — кажуть, підлікуватися йому в Ізраїлі рекомендували не тільки лікарі, а й у секретаріаті Президента, — не заважає його соратникам продовжувати перетворювати Київ на марсіанський ландшафт. У цій ситуації з ким «свідомим громадянам» пліч-о-пліч край боронити?

Глава держави, показово посварившись пальчиком на норовистого градоначальника за нехтування президентських указів, знов зосередився на «головному лихові»: чи то його заспокоїла обіцянка колишнього однофракційника «ніколи не зраджувати Президента, а там видно буде», чи то не розчув закінчення «клятви» і не зважив на те, що «буде видно», чи то його обнадіяли перспективи перебігу хвороби ізраїльського віп-пацієнта, чи просто будинок на Грушевського затуляє йому Хрещатик? Очевидне поки що одне: Віктор Андрійович відмахнувся від прохань до нього позбавити Черновецького хоча б «половинки крісла» — глави КМДА, — як сам Леонід Михайлович ухиляється від поправок Ющенка до «тарифної творчості».

Не велика надія і на Прем’єр-міністра: Юлія Володимирівна порадила киянам самим «нищити гідру», оскільки її політична сила вже ініціювала проведення дострокових виборів. Ох, ліпше про спосіб втілення цього благородного наміру всує не згадувати. Навіть слон Вася так не нашкодив би на виставці порцеляни, як «політична сила» з колегами-демократами: після їх самопоборення від ініціативи залишилися черепки. Якщо по-Божому, то Черновецький мав би просити Сандея на кожному зібранні «Алілуя» співати «цим нехорошим людям», які «ображають киян». Та й, чесно кажучи, і кулак самого Кличка слабкуватим виявився. Фракція, розкритикувавши міський бюджет і піднявши колег на бунт проти «соліста» і «хору», урізаний на п’ять мільярдів кошторис... підтримала у першому читанні.

Тому зовсім не дивно, що «пройдисвіти» після останнього «акту розбещення» бабусь і студентів, спокійно звільнили кількох лікарів, які «не піддалися погрозам» і не вивели людей на «підтримку мера». «Свідома громадянська позиція» дорого обходиться її «власникам», якщо вона принаймні не масова, бо не великий подвиг — анонімно скаржитися журналістам на «схиляння до невзаємної любові» і при цьому брати участь у колективній «оргії». Тут вибір не дуже великий: або проявити самому позицію, або махати прапорцями, якщо відваги немає. Бо за її дефіциту який сенс нарікати на безвольне начальство: адже над ним ще більші начальники пальці до козирка прикладають?

...Уже тиждень на Хрещатику «бабушка с дєдушкой» «зібен, зібен, ай лю-лю» не виспівують, «єдино Божого чоловіка» до небес не підносять: новий транш «манни небесної» — гречки обліковують і тримають паузу, доки кумир не повернеться. Воно, звісно, було б зовсім не зле, якби він там десь лишився. Або «в небесах», або в пункті транзиту до них — на землі обітованій. Бо з таким «божественним мером» тут земля для киян стає пеклом.