Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошує на необхідності внесення на розгляд парламенту узгодженого на рівні Президента і уряду законопроекту про внесення змін до державного бюджету на цей рік.

Верховна Рада, сказав В. Литвин під час зустрічі у середу з постійним представником МВФ в Україні Максом Альєром, могла б опрацювати зазначений документ разом із місцевими органами влади. Таким узгодженим законопроектом, вважає він, було б засвідчено спільну відповідальність, «продемонстровано економічний реалізм».

При цьому В. Литвин висловив занепокоєння з приводу того, що бюджет розглядається «як інструмент зведення політичних рахунків».

На думку Голови Верховної Ради України, послідовність дій мала б бути такою: «внести узгоджені зміни до Бюджетного кодексу, подивитися, які закони необхідні для поповнення дохідної частини бюджету, і водночас працювати над змінами до бюджету, проаналізувавши його реалістичність». «Це процес, який відкриває діалог», — переконаний В. Литвин. «Необхідно не піддаватися бажанню здійснити непродумані дії. Потрібні максимально зважені підходи і оптимально вивірені рішення, політична відповідальність», — наголосив він.

Під час зустрічі також відбувся обмін думками про шляхи розв’язання проблем банківської галузі. Глава парламенту висловив думку, що Національному банку, уряду і Верховній Раді необхідно розробити узгоджений план дій для подолання кризи у фінансово-банківському секторі, наголосивши, що всі дії НБУ наразі мають бути «абсолютно поза політикою, транспарентні і мотивовані».

Володимир Литвин також заявив, що парламент налаштований на продовження співпраці з МВФ, зокрема, на рівні профільних комітетів. «Я переконаний у необхідності продовження діалогу задля зменшення наслідків кризи, — сказав він. — Ми вкрай зацікавлені у продовженні співробітництва».

У свою чергу, М. Альєр заявив, що «ми повністю віддані завданню допомогти Україні у ці складні часи», також наголосивши на важливості розробки спільного плану дій задля системного подолання кризи і висловивши готовність з боку МВФ сприяти «побудові діалогу» між гілками влади.

Прес-служба Верховної Ради України.