До дідівського палива — соломи — повернулися більш як через півстоліття в селі Полтавка Гуляйпільського району. Тут запустили нову котельню з використанням теплогенератора, що працює на пожнивних залишках. Ця подія стала справжнім святом для 94 учнів місцевої загальноосвітньої середньої школи та їхніх батьків, котрі нарешті дочекалися тепла у класних приміщеннях.

Будівництво котельні для державного та обласного бюджетів коштувало понад 500 тисяч гривень. Але, як вважає голова районної ради Євген Коровка, ці кошти витрачено немарно. Паливо таке дешеве, що котельня окупить себе вже через три роки. Щоправда, сільська громада виявилася не готова до переходу на використання альтернативних джерел енергії, і вийшов невеличкий конфуз. Оскільки в місцевому ТОВ «Полтавка» після жнив усю солому спалили на пні, тепер її доводиться завозити аж із ТОВ «Агрофірма «40 років Жовтня» Куйбишевського району. Але, як запевняють місцеві керівники, таке марнотратство скоро відійде в минуле. Солома стає вигідним товаром. Для шкільної котельні на опалювальний сезон її потрібно запасти близько 400 тонн, а в Гуляйпільському районі щороку можна пресувати в тюки понад 100 тисяч тонн пожнивних залишків. От і полічіть, скільки котелень можна перевести на теплогенератори.

До речі, це вже другий такий об’єкт у Запорізькій області. Першу котельню, що опалюється соломою, запустили восени в селі Чкалове Приазовського району. Вона набагато потужніша й обігріває не лише школу, а й інші об’єкти соціальної інфраструктури в центрі села.

Запорізька область.