Голова Верховної Ради Володимир Литвин узяв участь у відкритті міжнародного історико-географо-мистецького симпозіуму «Я і моя Україна», який проводить Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка разом із Міністерством освіти і науки України.

Звертаючись до учасників симпозіуму, а це обдаровані діти із 14 областей України, Криму, Києва, а також українці з Молдови, Білорусі та Росії, глава парламенту зазначив, що назва зібрання вельми символічна. Адже у нас є дуже багато пісень, адресованих матері та Україні, і це свідчить про намагання спокутувати провину перед матір’ю-Україною. «Усі економічні негаразди від того, що ми недооцінювали гуманітарний чинник», — сказав В. Литвин і висловив переконання, що ми здолаємо всі економічні проблеми, якщо збережемо історичну пам’ять, моральні засадничі принципи життя людини. «Треба передбачити наше минуле, щоб могли зрозуміти сьогодення і визначити наше майбутнє», — підкреслив Голова Верховної Ради. Адже без історичної пам’яті не буде і майбутнього.

Під час міжнародного симпозіуму учні ліцеїв, міських та сільських шкіл змагатимуться у своїх знаннях з географії та історії. Це вже п’ятий симпозіум, який проводить у Києві Український гуманітарний ліцей. Перший відбувся у 2003 році. Нинішню тему «Я і моя Україна» було обрано не випадково, а епіграфом стали слова Ліни Костенко «Вже почалось, мабуть, майбутнє...». Бо, як зауважив, голова піклувальної ради Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету імені Т. Шевченка, перший Президент України Леонід Кравчук, саме від молодого покоління залежить те, як розвиватиметься надалі наша держава Україна. Перший Президент також висловив переконання, що й головування у Верховній Раді Володимира Литвина дасть початок новим діям і новій стратегії в розвитку держави. А В. Литвин, даруючи ліцею написані та видані ним підручники з історії України, зауважив, що сьогодні в нашій державі відбувається щось схоже, як у 2004 році. Тому, за його словами, щоб вистояти і ствердитися, треба «забезпечити єднання влади і народу».

В інтерв’ю журналістам, Голова Верховної Ради повідомив, що найактуальнішими питаннями наступного пленарного тижня в парламенті будуть передусім законопроекти, пов’язані з подоланням фінансово-економічної кризи, частину яких депутати мають розглянути у другому читанні. Парламент також буде вимушений повернутися до заслуховування звіту тимчасової слідчої комісії Верховної Ради стосовно ситуації у газовій сфері, як це визначено попереднім рішенням парламенту. Водночас В. Литвин зауважив, що такі звіти, на жаль, перетворюються на презентацію одноосібної позиції, а не позиції всієї ТСК. За словами глави парламенту, до нього вже надійшов лист, що більше половини членів ТСК не погоджуються з тим, як працює комісія.

Резонансним, вважає В. Литвин, також буде заслуховування наступного пленарного тижня інформації міністра закордонних справ щодо рішення міжнародного суду стосовно острова Зміїний. Він також зазначив, що Верховна Рада, як і вся Україна, не має права переглядати рішення міжнародного суду, але не виключив, що у сесійній залі будуть великі політичні суперечки з цього питання. «Я б дуже не хотів, щоб вони переросли у площину зведення політичних рахунків», — підкреслив В. Литвин. Він має намір запропонувати парламенту розглянути наступного тижня низку проектів законів, які «розкували б ініціативу місцевих органів влади і самоврядування у розв’язанні проблем». У п’ятницю, 27 лютого, в парламенті відбудеться засідання консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування, на якій обговорюватимуть наявні проекти законів. Володимир Литвин наголосив на важливій ролі органів самоврядування в подоланні фінансово-економічної кризи: «На верхніх щаблях влади знайти порозуміння абсолютно неможливо. Треба діяти не по горизонталі, а по вертикалі».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.