Днями по країні прокотилася хвиля протестних акцій. Люди вимагали повернути гроші та ввести людські умови повернення кредитів. У понеділок до будинку Національного банку України мітингувальники прийшли із плакатами: «Ні — зростанню кредитних ставок!», «Банки породжують бомжів», «Ні — банківському свавіллю!», «Поверніть курс гривні!». Початок акції протесту, за словами організаторів, обрали не випадково — саме цього дня голова НБУ Володимир Стельмах вийшов із відпустки. Це лише київська частина загальної української акції протесту під гаслом «Банківському свавіллю — бій: від Донецька до Львова — народ підіймається для захисту своїх прав».

Серед присутніх помітно виділяються люди з білими пов’язками на рукавах із написом «Миколаїв», передає УНІАН.

— Кредити наші у всіх у різних банках, але регламентує їх Нацбанк, тому ми й приїхали сюди, — розповідає агентству один з ініціаторів акції, миколаївський підприємець Андрій Мурлян. — На сьогодні правове поле працює тільки на захист комерційних банків, а ми хочемо, щоб це правове поле було більш об’єктивне. Ми не мітингуємо заради мітингу. Ми хочемо отримати від держави чітку відповідь, що така проблема існує, що відповідальність за неї лежить на державі, комерційних банках і позичальниках.

Тим часом близько сотні осіб пікетували будівлю регіонального управління НБУ у Донецьку, передає наш власний кореспондент Ліна Кущ. Серед висунутих вимог — пропозиції перевести валютні кредити у гривневі за «доказовим» курсом, надати відстрочку у сплаті внесків, заборонити вилучення заставного майна тощо. Акція завершилася «повішенням» опудала на дереві, яке символізувало боржника. Того самого дня на прийомі громадян у голови Донецької облдержадміністрації Володимира Логвиненка ті просили посприяти у повернені коштів, які «зависли» в Укрпромбанку, де введено тимчасову адміністрацію.

Учасники акції не відмовляються від своїх кредитних зобов’язань (переважно зібралися саме позичальники), але хочуть сприятливих умов. Вони навіть сформулювали чіткі вимоги, серед яких: зняти заборону на повернення депозитів

з 1 березня 2009 року, дозволити сплачувати валютні кредити у гривнях за курсом на момент підписання договору, заборонити банкам піднімати відсоток за кредитами, заборонити вилучення майна у випадку прострочення виплат за наявності причини несплати за кредитом (зменшення заробітної плати, доходу, втрата бізнесу, роботи у зв’язку з фінансовою кризою у країні) та інші.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

На знімку: громадська організація «Антикредит» із Миколаєва пікетує будівлю НБУ в Києві.