Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Робертом Лі Тернером (на знімку). На початку зустрічі В. Литвин підкреслив, що для України важливими є добрі відносини зі Сполученим Королівством та Північною Ірландією, а посол високо оцінив розвиток демократії в Україні і зазначив, що роль парламенту в цих процесах дуже важлива.

У цьому контексті В. Литвин висловив думку, що в нинішній складній економічній ситуації «Україна повинна скласти іспит на зрілість демократії, бо економічні проблеми, економічне стискання може призвести до згортання демократичних інститутів, що у свою чергу призведе до авторитаризму, до бажання в суспільстві «сильної руки».

У зв’язку з цим Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності подальшого розвитку інститутів громадянського суспільства, пожалкувавши з приводу того, що зв’язок «влада—суспільство» є ще недостатнім. Через це, зазначив він, представники влади подекуди не враховують думку таких інституцій або використовують її у власних інтересах.

У ході зустрічі сторони обмінялися думками щодо важливості ролі парламентів країн під час випробувань фінансово-економічною кризою, висловили свій прогноз щодо розвитку політичної ситуації в Україні.

Необхідними кроками для врегулювання ситуації в країні Голова Верховної Ради вважає налагодження діалогу між гілками влади та політиками, врахування настроїв людей та відмову від непрогнозованих кроків у зовнішній політиці, відмову від «педалювання» тем, які вносять розбрат у суспільстві. Водночас, В. Литвин вважає недоцільним «загравання» влади з великим капіталом, а вважає за необхідне «виходити з того, що бізнес має бути соціально відповідальним», бо не можна «спокійно почуватися в ситуації, коли більшість населення країни — за межею бідності».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.