Євроінтеграційний вибір України — вже незаперечний факт. Про це йшлося на вчорашній зустрічі членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою та делегації французько-української групи з міжпарламентських зв’язків Національної Асамблеї Французької Республіки.

Сторони обмінялися думками стосовно активізації співпраці між двома країнами. «Дуже важливо активізувати стосунки між парламентами, але найголовніше — дружні стосунки між самими парламентаріями», — наголосив керівник української групи Андрій Шкіль. Він висловив сподівання, що візит французької делегації відкриє нову сторінку історії розвитку відносин між двома державами. Водночас, за словами народного депутата, нас цікавить і французький досвід розвитку регіональної влади, і локальної політики, оскільки, за його словами, в Україні, на жаль, «локальна регіональна політика розглядається як політика сепаратизму». Пан Шкіль також наголосив, що нас цікавить і співпраця між столичними владами, яка може сприяти розвитку побратимських стосунків між іншими містами.

Народний депутат Тарас Чорновіл зазначив: хоча взаємні симпатії — доведений факт, рівень взаємовідносин треба підвищувати, оскільки новий час диктує нові вимоги і контакти. «Ми прагнемо повноцінної участі у важливих спільних програмах, зокрема стосовно енергозабезпечення. До речі, за його словами, міжпарламентські контакти набагато динамічніші за президентські та урядові.

Французькі гості також наголосили на важливості розвитку дружніх відносин між двома країнами. Зокрема, вказували вони, за останні два роки спостерігається активізація співпраці у багатьох галузях. І цей рік для поглиблення діалогу теж розпочався непогано.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.