Село виживає завдяки продажу сільгосппродукції, і насамперед молока. Однак ціна на молоко часто не задовольняє здавачів, бо зазвичай її диктують заготівельні організації.

Змінити таку практику і встановити більш-менш справедливу систему ціноутворення спробували у Теслугівській сільській раді Радивилівського району на Рівненщині, виставивши на аукціон... молоко, яке селяни здаватимуть у цьому і наступному місяцях.

— Аукціон організували сільрада, сільська асоціація здавачів молока і районна влада, — розповідає Теслугівський сільський голова Богдан Шаблій. — Навіть оголошення про заплановані торги зробило свою справу — вже напередодні сходу села, передчуваючи загострення ситуації, заготівельники запропонували тутешнім селянам платити за літр молока на 15—20 копійок більше.

Проте навіть така вартість не відображає реального попиту на молоко та молочну продукцію, що підтверджується цінами у продовольчих магазинах та на ринках. Підтвердили це і торги за участю представників молокопереробних підприємств, зацікавлених у заготівлі молока на території сільради. У результаті аукціону ціна від попередньої піднялася орієнтовно на 40 копійок, що, звичайно, додало і настрою, і ентузіазму селянам: вони висловили готовність замість «валових» 25 тисяч кілограмів молока у січні продати у березні його уже 35 тонн.

Щодо переможця торгів, то ним стало теслугівське підприємство «Сокіл», яке виготовляє сири і запропонувало 2 гривні 5 копійок за літр молока.

Досвід молочного аукціону в Теслугові запозичили і в сусідньому селі Березини. Такі торги планують провести й інші сільради Радивилівського району. А для їх організації, як і для врегулювання стосунків між заготівельниками та здавачами сільгосппродукції, створено районну асоціацію здавачів молока.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Фото з архіву «Голосу України».